Πένθιμες οι καμπάνες στην Ελλάδα για την Αγία Σοφία

Ημέρα πένθους για όλη την Ελλάδα και την Ορθοδοξία είναι η σημερινή, καθώς η Αγία Σοφία, έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια λειτουργεί ως τζαμί.

Από τις 12.00 το μεσημέρι και για δέκα λεπτά οι καμπάνες στις εκκλησίες όλης της Κρήτης χτύπησαν πένθιμα, όπως αποφάσισε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία και υπάγεται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως,  με την ατμόσφαιρα να θυμίζει εκείνη της Μεγάλης Παρασκευής.

“Δεν μπορούμε να μην σηκώσουμε το κεφάλι μας ψηλά. Δεν μπορούμε να πάψουμε να είμαστε αυτό που είμαστε. Να έχουμε το κεφάλι ψηλά. Να υψώνουμε το γένος και την πατρίδα μας. Να μην πάψουμε να είμαστε Έλληνες, Κρητικοί και Ηρακλειώτες. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε αλλιώς”, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος.

Μεσίστιες σήμερα οι σημαίες στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στο Ηράκλειο και στον Μητροπολιτικό Ναό του πολιούχου της πόληςμ Αγίου Μηνά.

“Αυτή η προσευχή φτάνει στο κέντρο της Αγίας Σοφίας. Η Πόλις ανήκει στην Υπεραγια Θεοτόκο”, επεσήμανε ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος και τόνισε: “Η καμπάνα αυτή να γίνει η αιτία να ξυπνήσουμε. Να νιώσουμε ξανά μέσα μας τι σημαίνει γένος, πίστη και Ρωμιοσύνη. Η Εκκλησία της Κρήτης στέλνει μήνυμα αφύπνισης”

Σύμφωνα με τον επίσκοπο Κνωσού, η απόφαση να ηχήσουν για 10 λεπτά πένθιμα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού είναι συμβολική και αποτελεί κάλεσμα προς τον κλήρο και τον λαό για πνευματικό συναγερμό. «Η Εκκλησία της Κρήτης καλεί το ποίμνιο της, κλήρο και λαό, σε έναν πνευματικό συναγερμό, ώστε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά περισυλλογής και καρδιακής προσευχής για την Αγιά Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι, την μεγάλη Εκκλησία», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Ακάθιστος Ύμνος εψάλη όμως και χθες το βράδυ στην Τήνο, έξω από τον Ναό της Μεγαλόχαρης με πλήθος κόσμους να συνοδεύει τον Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου Δωρόθεο σε μια κατανυκτική λειτουργία. Η λειτουργία του Ακάθιστου Ύμνου θα τελεστεί και στις 20:00 το βράδυ και την Ιερά Μητρόπολη Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο.

Θεσσαλονίκη: Πένθιμες οι καμπάνες στον Ι.Ν. Της Του Θεού Σοφίας

Πένθιμα χτυπούν αυτή την ώρα οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Θεσσαλονίκης αντιδρώντας στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από σήμερα με την πρώτη προσευχή μουσουλμάνων να είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το απόγευμα, στις 19.00, θα ψαλεί ο Ακάθιστος ύμνος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ενώ ο Μητροπολίτης, Άνθιμος, καλεί σε πανστρατιά προσευχής.

Επίσης, οι σημαίες στους ναούς είναι σήμερα μεσίστιες, ενώ οι καμπάνες θα χτυπούν πένθιμα για μισή ώρα, από τις 12 το μεσημέρι.

Δείτε επίσης εικόνα από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης:

Ρόδος: Πένθιμες κωδωνοκρουσίες σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου

Πένθιμα χτύπησαν σήμερα οι καμπάνες σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, από το Καστελόριζο μέχρι την Αστυπάλαια, για να εκφραστεί η θλίψη και η πικρία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Με απόφαση των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν πένθιμα για δέκα λεπτά, ενώ παράλληλα τελέστηκε παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο «ως έκφραση της έντονης προσευχητικής αγωνίας υπέρ των ιερών και των οσίων του Γένους μας και ως δέηση για τη Μητέρα Εκκλησία και τον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο για την προσβλητική και απαράδεκτη αυτή απόφαση».

Σε δηλώσεις του, ο μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος τόνισε ότι με την πένθιμη κωδωνοκρουσία εκφράζουμε τη θλίψη μας, αλλά ταυτόχρονα και τη διαμαρτυρία μας για το γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Με την πένθιμη κωδωνοκρουσία εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας, γιατί θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή ένα σύμβολο, όχι μόνο της πίστης και του γένους μας, αλλά ένα παγκόσμιο σύμβολο όλου του χριστιανικού κόσμου, εργαλειοποιείται από τον πρόεδρο της γείτονος χώρας και υφιστάμεθα όλη αυτή την ταπείνωση. Γι’ αυτό λοιπόν διαμαρτυρόμεθα, εκφράζουμε την πικρία μας, καλούμε τον λαό μας να συμμετάσχει σε αυτή την διαμαρτυρία όσον αφορά το φρόνημά του, και να υψώσει και το φρόνημά του σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που περνάει η πατρίδα μας και το γένος μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Ρόδου.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, με πληροφορίες από cretalive.gr, GRtimes.gr,  ΑΠΕ-ΜΠΕ