Ενημέρωση Χαρδαλιά: «Έχουμε 53 ενεργά κρούσματα - Πρώτο μέλημα η υγεία των πολιτών»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη στη μία το μεσημέρι, η πρώτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά. 

«Το εβδομαδιαίο ραντεβού κάθε Τρίτη στη 13:00, γίνεται για να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση σχετικά με το άνοιγμα της χώρας και να ξέρουμε πώς εξελίσσεται η προσπάθεια», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Πρώτο μέλημα η υγεία των πολιτών»

Από την ημέρα που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, έχουν νοσήσει συνολικά 4.007 άνθρωποι, 1.030 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο ενώ 195 έχουν καταλήξει.

Ο απολογισμός του τρέχοντα μήνα περιλαμβάνει 624 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι εισαγόμενα που η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από τον Προμαχώνα και αφορά τουρίστες από τις όμορες βαλκανικές χώρες. Χθες αναφέρθηκαν 11 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 5 ήταν εισαγόμενα. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μειωμένος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων.

Μέχρι και την Κυριακή έχουν καταγραφεί 4.007 κρούσματα και από αυτά τα 435 είναι σήμερα ενεργά, 1030 έχουν πάρει εξιτήριο, 2347 έχουν αναρρώσει σπίτι τους, 195 δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Στην εγχώρια διαδρομή του ο κορωνοϊός κινείται με μικρή ταχύτητα κυρίως στην ηπειρωτική χώρα, έχοντας δημιουργήσει μικρές επιδημικές εστίες στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, στην Καστοριά και την Ξάνθη. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι ειδικοί τείνουν να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ιούλιος θα κλείσει με σταθεροποιητική τάση, με επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης και δεν θα συνεχίσει την ανοδική πορεία που τον χαρακτήρισε τις πρώτες εβδομάδες.

«Είπαμε ότι ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό με ασφάλεια, γνωρίζαμε ότι θα υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα προσαρμόζουμε τις ενέργειές μας στα επιδημιολογικά δεδομένα», δήλωσε για τον τουρισμό.

Τόνισε ότι η χρήση μάσκας και η υγιεινή των χεριών είναι απαραίτητη όπως και η αποφυγή των συναθροίσεων. Πιο αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι οι πρώτες σε εισαγόμενα κρούσματα χώρες ήταν Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία.

Από τα 295 εισαγόμενα κρούσματα «το 76% είναι από τις τέσσερις φίλες βαλκανικές χώρες»: «Τις πρώτες 19 μέρες αφότου άνοιξαν τα σύνορα έχουν περάσει στη χώρα μας 918.000 άτομα και έχουν γίνει 117.000 τεστ (=13,9% αυτών).

Καταγράφηκαν 295 θετικά κρούσματα, 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν. Το 76% των εισερχόμενων κρουσμάτων είναι από τις χώρες της Βαλκανικής. Το ποσοστό των προερχόμενων από την Αγγλία κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες ανοίγματος των συνόρων μας έφτασε το 28%.

Σε κάθε αποτέλεσμα που βγάζουμε κάνουμε και τις απαραίτητες επαληθεύσεις.2-3 θετικά κρούσματα ήταν τράνζιτ από Λονδίνο. Αλλά η Αγγλία αυτή τη στιγμή δεν μας ανησυχεί».

«1-19 Ιουλίου έγιναν 7.379 έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν πρόστιμα και διακοπές λειτουργίας. Θα συνεχιστούν, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά για να διασφαλίσουμε την τήρηση των μέτρων», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.