Κορωνοϊός: Έρχεται δεύτερο κύμα, εκτιμούν οι επιστήμονες - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Σε εξέλιξη, από το πρωί, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της συστηματικής παρακολούθησης των εξελίξεων για τον κορωνοϊό από την κυβέρνηση.

Η σύσκεψη γίνεται υπό τον πρωθυπουργό και συμμετέχουν, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ως αναπόφευκτο  ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας, την ώρα που παρατηρείται αύξηση τόσο των εγχώριων όσο και των εισαγόμενων κρουσμάτων ενώ προβληματίζει και η αύξηση των «ορφανών» περιστατικών.

Από τις αρχές του Ιουλίου, τα νούμερα των καθημερινών κρουσμάτων της νόσου Covid-19 παραμένουν διψήφια και ειδικά την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε μεγάλη αύξηση. Κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν για τα εισαγόμενα κρούσματα, ειδικά από τα Βαλκάνια και τη Σερβία, με Σέρβους τουρίστες να έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό στον Προμαχώνα και την Εύβοια.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή, 31 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων τα τέσσερα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 41 κρούσματα, εκ των οποίων τα 26 ήταν εισαγόμενα. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.803 ενώ οι θάνατοι παραμένουν 193 καθώς δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.

Εν τω μεταξύ, αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστή ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου, υπάρχουν εννέα νέα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια.

Από αυτά, ένας είναι κάτοικος Καστοριάς, τέσσερις δηλώνουν κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, τρεις είναι κάτοικοι των χωριών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ασθενής είναι Σερβικής καταγωγής.

Τα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, από τις 24 Ιουνίου 2020 μέχρι σήμερα, ανέρχονται συνολικά σε 36, εκ των οποίων τα 25 είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, 10 κάτοικοι του νομού Κοζάνης και ένα είναι Σερβικής καταγωγής.

Σύψας: Μείζον πρόβλημα η υπερμετάδοση σε πανηγύρια και εστίαση

Για ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας προειδοποίησε ο  καθηγητής λοιμωξιολογίας χαρακτήρισε την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, την έξαρση του κοροναϊού στα Βαλκάνια και την εμφάνιση επιδημιών σε πόλεις (όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κοζάνη) ως «κακές εξελίξεις».

Ανέφερε μάλιστα ότι ίσως χρειαστεί να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα και ότι οι πολίτες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς «μπαίνουμε σε επικίνδυνα νερά».

Ο κ. Σύψας, προειδοποίησε ότι αν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε όπως σήμερα, τότε θα «έχουμε άσχημες εκπλήξεις στο τέλος του μήνα» καθώς θα υπάρξει δεύτερο κύμα του ιού μέσα στο καλοκαίρι – κάτι που αποτελεί το χειρότερο σενάριο.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο εισαγόμενα τα κρούσματα του Covid-19, αλλά ότι ο ιός υπάρχει στην Ελλάδα και διασπείρεται στην κοινότητα.

Ως μεγαλύτερο πρόβλημα, η επιτροπή λοιμωξιολόγων αξιολογεί τις εστίες υπερμετάδοσης του ιού σε πανηγύρια και μπαρ. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις από τα πανηγύρια θα φανούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ενώ επανέλαβε ότι είναι στο τραπέζι η απαγόρευσή τους.

Δεύτερο ζήτημα είναι τα εισαγόμενα κρούσματα από τα Βαλκάνια, όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση. Προς συζήτηση, δε, είναι και το κλείσιμο του Προμαχώνα.

Γώγος: Πάμε προς δεύτερο κύμα – Απαράδεκτες οι εικόνες στα πανηγύρια

Απαράδεκτα φαινόμενα χαρακτήρισε τις εικόνες συνωστισμού σε πανηγύρια και εκδηλώσεις ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ενώ ανέφερε πως «πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα κοροναϊού».

Μάλιστα όπως ο ίδιος δήλωσε «πρέπει να αποκλειστούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις» και πως μια χρονιά μπορεί να κυλήσει και χωρίς πανηγύρια ή και εκδηλώσεις.

Παράλληλα, ανέφερε πως έχουμε ορφανά κρούσματα τα όποια αν τα ψάξουμε ίσως βρούμε εισαγόμενα κρούσματα στις επαφές του και φυσικά υπάρχουν ακόμα μικροεστίες σε διάφορες περιοχές της χώρας

Μαγιορκίνης; Προοίμιο δεύτερου κύματος τα ¨ορφανά κρούσματα”

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Ο κ. Μαγιορκίνης, ερωτηθείς για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, τόνισε ότι τα ορφανά κρούσματα αποτελούν ένα πρώτο σημάδι ενός νέου κύματος. «Η κινητικότητα, με αυξημένο αριθμό ορφανών κρουσμάτων, είναι ένα πιθανό προοίμιο δεύτερου κύματος».

Ο καθηγητής σημείωσε πως οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το τεστ των 72 ωρών που απαιτείται πλέον να φέρουν οι τουρίστες πριν μπουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα. «Μας ανησυχεί η εισαγωγή των ατόμων από τον Προμαχώνα. Εκεί πέρα το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι υψηλό».

Ο ίδιος σημείωσε πως τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας είναι επαρκή απλά θα πρέπει να τηρούνται.

«Τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι επαρκή. Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή και επιτήρησή τους» κατέληξε.