Πανελλήνιες 2020: Πτώση ακόμα και στις περιζήτητες σχολές βλέπουν οι ειδικοί

Πτώση ακόμα και στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές βλέπουν οι ειδικοί μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Σταθερότητα προκύπτει μόνο στις σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου. Οι νομικές σχολές αναμένεται να έχουν μία μικρή πτωτική πορεία. Η πτωτική πορεία αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο των σχολών του 1ου, 2ου και 3ου πεδίου ενώ στο 4ο πεδίο εκτιμάται ότι θα υπάρχουν αυξομειώσεις.

Πρόκειται για την τρίτη χρονιά που οι βάσεις σημειώνουν πτωτική πορεία. Το φετινό χαρακτηριστικό είναι η πολύ κακές επιδόσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας που εξετάστηκε μαζί με τη Λογοτεχνία. Σχεδόν σε όλα τα πεδία λείπουν οι μεσαίες βαθμολογίες.

Όπως λέει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης ακόμα και η Ιατρική σχολή θα πέσει κάτω από το φράγμα των 18.000 μορίων, όχι στην Αθήνα, αλλά στην περιφέρεια, όπως στην Αλεξανδρούπολη.

Τι θα γίνει στα επιστημονικά πεδία

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των εκπαιδευτικών, Γιώργου Χατζητέγα και Γιάννη Ζαμπέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις δείχνουν ότι πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις στις σχολές του 1ου και του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, στις σχολές δηλαδή των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών και στις σχολές των Επιστημών Υγείας και Ζωής. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, στο 2ο και το 4ο πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες και Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα) δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρυσι.

Καθοριστική η Βιολογία

Το μάθημα της Βιολογίας θα αποδειχθεί καθοριστικό για όσους θελήσουν να εισαχθούν στις ιατρικές σχολές και τις σχολές του 3ου πεδίου.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, στο μάθημα της Βιολογίας παρατηρείται μείωση στον αριθμό των υποψηφίων που πήραν βαθμό πάνω από 16: Από 28,14% το ποσοστό των υποψηφίων που βαθμολογήθηκαν από 16 και πάνω διαμορφώθηκε στο 15,21%.

Μέχρι τις 17 Ιουλίου τα μηχανογραφικά

Από σήμερα, Σάββατο 11 Ιουλίου, μέχρι και την Παρασκευή 17 Ιουλίου, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό τους, επιλέγοντας «Οριστικοποίηση», στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση.