Αγωνία & εγρήγορση για το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων – Ασκήσεις προσομοίωσης στα αεροδρόμια

Ανοίγουν αύριο Τετάρτη1η Ιουλίου, όλα τα αεροδρόμια της χώρας, για να υποδεχθούν τουρίστες από μια σειρά χωρών, ο κατάλογος των οποίων αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της ημέρας.

Στην κυβέρνηση, όπως σημειώνει το economico.gr, παρακολουθούν κατά πόδας και την προσπάθεια της TUI, να ορθοποδήσει, καθώς ο γερμανικός κολοσσός αποτελεί βαρόμετρο για την Ελλάδα, καθώς το 2019 έφερε πάνω από 3 εκατ. τουρίστες στη χώρα μας, έχοντας και δικά της ξενοδοχεία, αφού η χώρα μας είναι δεύτερη στο χαρτοφυλάκιο του γερμανικού ομίλου, μετά την Ισπανία

Κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή, πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες μαραθώνιες συσκέψεις και συνεχείς καταγραφές των επιδημιολογικών δεδομένων καθώς απαιτείται η μέγιστη δυνατή προετοιμασία.

Χθες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.

  • Συζητήθηκαν, επίσης, ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο site του υπουργείου Εξωτερικών) καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την Ε.Ε., και αναμένεται να δημοσιευτεί εντός της μέρας,  ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεσήμανε ότι «η όλη διαδικασία ανοίγματος είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων». Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης διατήρηση του πολύ καλού επιπέδου συνεργασίας που υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ των υπουργείων. «Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι σε πολλές χώρες καταγράφεται  έξαρση του κοροναϊού, οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν κυριολεκτικά στο παρά πέντε, για το  ποιες χώρες θα στέλνουν ελεύθερα ταξιδιώτες στην Ελλάδα, για τις χώρες για τις οποίες θα υπάρξει καθολική απαγόρευση αλλά και για το τι θα γίνει με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση έλευσης τουριστών από την Τουρκία και τη Σουηδία, η οποία αρχικώς έληγε αύριο, επεκτείνεται μέχρι τις 15 Ιουλίου, καθώς και στις δύο χώρες, παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων του ιού.

Ασκήσεις προσομοίωσης στα αεροδρόμια

Σήμερα, εξάλλου, θα πραγματοποιηθούν στα αεροδρόμια της χώρας οι τελικές ασκήσεις προσομοίωσης για το προσωπικό που θα συμμετέχει στην διαδικασία των υγειονομικών ελέγχων. Η οδηγία που έχει δοθεί είναι η πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού να γίνει με όρους ασφάλειας για εργαζόμενους, επισκέπτες και κατοίκους των τουριστικών περιοχών, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα είναι σε εγρήγορση έτσι ώστε εφόσον χρειαστεί να λαμβάνονται άμεσα μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Από την κυβέρνηση δίνεται έμφαση και στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Ήδη τρέχουν δύο πάράλληλα προγράμματα, ένα από το Υπουργείο Εργασίας, το «Κοινωνικός Τουρισμός 2020-2021», και ένα από το Υπουργείο Τουρισμού που ονομάζεται «Τουρισμός Για Όλους». Εκτιμάται ότι μέσω των δύο προγραμμάτων 550.000 πολίτες θα κάνουν φέτος διακοπές.

Ήδη στο πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2020-2021», σε μόλις 24 ώρες, οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τις 110.000. Το φετινό πρόγραμμα αφορά 300.000 δικαιούχους και για πρώτη φορά επιδοτεί και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, αλλά και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι την 2α Ιουλίου.

Με το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», του Υπουργείου Τουρισμού, δίνεται η ευκαιρία σε 250.000 δικαιούχους να κάνουν σχεδόν μία εβδομάδα διακοπές σε μια σειρά από προορισμούς, σε όλη τη χώρα. Οι δηλώσεις συμμετοχής των δικαιούχων θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 5 Ιουλίου και θα υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής www.tourism4all.gov.gr.

Βαρόμετρο η TUI

Εχοντας δανειστεί 1,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, ο κορυφαίος τουριστικός οργανισμός TUI, επιχειρεί να ανακάμψει, σε αυτή τη δύσκολη, νέα πραγματικότητα.

Η TUI, για την Ελλάδα, αποτελεί βαρόμετρο, καθώς το 2019 έφερε πάνω από 3 εκατ. τουρίστες στη χώρα μας, έχοντας και δικά της ξενοδοχεία, καθώς η χώρα μας είναι δεύτερη στο χαρτοφυλάκιο του γερμανικού ομίλου, μετά την Ισπανία.

Χθες, προσγειώθηκε στην Κω η πρώτη της πτήση για φέτος, με 170 γιατρούς, οι οποίοι  θα διαμείνουν στο ξενοδοχείο Robinson Club Daidalos. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ταξίδι αναψυχής – δώρο, σε συνεργασία με την εφημερίδα BILD.

  • Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, το πρόγραμμα της TUI fly περιλαμβάνει 56 πτήσεις προς τους ελληνικούς προορισμούς. Ιδαίτερα δημοφιλείς στο γερμανικό κοινό της TUI, είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Κώς και η Πελοπόννησος. Οι πρώτες πτήσεις θα ξεκινήσουν από το Αννόβερο, το Ντίσελντορφ, τη Φρανκφούρτη, τη Στουτγάρδη, το Μόναχο, την Κολωνία/Βόννη και τη Βασιλεία της Ελβετίας.

«Ξεκινούν  τα ταξίδια στα ελληνικά νησιά. Από τον Μάιο παρατηρούμε αύξηση της ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα. Προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την έναρξη της σεζόν. Υπάρχει καλός συντονισμός μεταξύ της TUI, των ελληνικών ξενοδοχείων και των κρατικών αρχών στην Ελλάδα. Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο για να προσφέρουμε και πάλι στους επισκέπτες μας μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες,» ανέφερε ο Sebastian Ebel, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου TUI.

Στους δημοφιλέστερους προορισμούς διεθνώς, η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους επισκέπτες της TUI από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο όμιλος εκπροσωπείται στη χώρα για περισσότερα από 40 χρόνια και προσφέρει πάνω από 1.500 ελληνικά ξενοδοχεία.

Τα τελευταία χρόνια, η TUI επεκτείνει συνεχώς το χαρτοφυλάκιο των δικών της ξενοδοχειακών brands και concepts στην Ελλάδα, με συνολικά 49 ξενοδοχεία, τα περισσότερα από τα οποία σε συνεργασία με την Atlantica Hotels & Resorts. Μόνο το καλοκαίρι του 2019, προστέθηκαν έξι νέα ξενοδοχεία με τα εμπορικά σήματα της TUI, ενώ σε λίγες μέρες ανοίγει το νέο Robinson Club στην Ιεράπετρα της Κρήτης το οποίο αποτελεί το τρίτο Robinson Club στην Ελλάδα.

«Μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ξεκινήσαμε πριν από δύο εβδομάδες τα ταξιδιωτικά προγράμματά μας. Τα πρώτα ταξίδια στις Βαλεαρίδες Νήσους και την Πορτογαλία πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία. Ξεκινάμε σήμερα στην Ελλάδα και ακολουθούν σύντομα τα Κανάρια Νησιά και η Κύπρος», προσέθεσε ο Sebastian Ebel.

Ήδη από τα μέσα Μαΐου, η TUI είχε καταρτίσει σχέδιο 10 σημείων για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, λαμβάνοντας μέτρα, που επιτρέπουν ασφαλείς διακοπές που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα υγιεινής.

Τα νέα πρότυπα θα εφαρμοστούν στα ξενοδοχειακά brands της εταιρείας, όπως η TUI Blue, η RIU, η Robinson ή η TUI Magic Life, αλλά θα τεθούν επίσης στη διάθεση των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων που καλύπτει όλες τις υπηρεσίες του ταξιδιωτικού Ομίλου, από την πτήση και τη μεταφορά έως την διαμονή στο ξενοδοχείο, την εκδρομή και τις κρουαζιέρες.