Νέες προκλητικές δηλώσεις & υπερπτήσεις τουρκικών F-16, πυροδότησε η επίσκεψη Μπορέλ

Νέες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικές F-16 την Πέμπτη, στις Οινούσσες και την Παναγιά, ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τις Οινούσσες στις 11:00, 11:05 και 11:15 και πάνω από την Παναγιά στις 11:02, 11:05 και 11:14 στα 25.000 πόδια. Στις 11:51, το ίδιο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάλι πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 26.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Αντιδράσεις στην Τουρκία, για την επίσκεψη Μπορέλ

Με αμηχανία και εκνευρισμό αντιμετώπισε η Τουρκία την χθεσινή επίσκεψη του Επιτρόπου  Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ και τις κοινές δηλώσεις του τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με τον οποίο μάλιστα επισκέφθηκαν το φυλάκιο 1 στον Έβρο, όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας σε δήλωσή του, που ακολούθησε της εν λόγω επίσκεψης, κατηγορεί την Ελλάδα πως προσπαθεί να κρύβει κάτω από την… ομπρέλα της Ε.Ε. την «καταπάτηση των δικαιωμάτων και τα εγκλήματα σε βάρος των αιτούντων άσυλο» και επιτίθεται προσωπικά στον Νίκο Δένδια για τις δηλώσεις του σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Αναλυτικά η δήλωση του Χαμί Ακσόι

«Τα σχόλια από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ χθες στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι πάνω απ’ όλα μια απόδειξη της προσπάθειας της Ελλάδας να καλύψει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα σε βάρος αιτούντων άσυλο υπό τη σκέπη της Ε.Ε..

Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, σε αυτούς που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας ότι η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εξηγεί ότι “προστατεύοντας την τιμή των προσφύγων είναι ηθική και νομική υποχρέωση που ένα κράτος μέλος πρέπει να σέβεται”.

Αντί να ρίχνουν ευθύνες στην Τουρκία, καλούμε, για άλλη μια φορά, την Ε.Ε. και την Ελλάδα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα. Η Ελλάδα και η Κύπρος (σ.σ. GCA, δηλαδή ελληνοκυπριακή διοίκηση την αναφέρει) θα πρέπει να ξεχάσουν τα όνειρά τους πως η Τουρκία θα περιορίσει τις ακτές και πως αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Το να δημιουργήσει μια συμμαχία κατά της Τουρκίας, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα.

Αντίθετα, πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα, να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα μέσω διαλόγου με την Τουρκία αντί με το να παραπονιέται για εμάς. Αυτό απαιτούν το διεθνές διεθνές δίκαιο και οι κανόνες καλής γειτονίας».