Μαφιόζικη εκτέλεση στη Βούλα: Ταυτοποιήθηκε ο 47χρονος Βέλγος - «αντιπρόσωπος» των λατινοαμερικανικών καρτέλ στην Ευρώπη

Στην πλήρη ταυτοποίηση του θύματος της μαφιόζικης επίθεσης, ο οποίος εκτελέστηκε με δύο σφαίρες το βράδυ της Παρασκευής στη Βούλα, προχώρησαν οι αρχές με τη συνδρομή της Ιντερπόλ.

Ο 47χρονος Βέλγος, που δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι όπου διέμενε, ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα στο χώρο των λατινοαμερικανικών καρτέλ και «αντιπρόσωπός» τους στην Ευρώπη, ενώ ήταν καταζητούμενος για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών από την Ιντερπόλ.

Ειδκικότερα, ήταν μπλεγμένος σε μεγάλη δουλειά με κόκα το 2004. Στην Αθήνα ήρθε το 2018 μαζί με τη Βραζιλιάνα σύζυγο και το παιδί τους και στα νότια προάστια απολάμβαναν μία χλιδάτη ζωή, χωρίς κανένας να γνωρίζει το ένοχο παρελθόν του.

Γείτονες ανέφεραν ότι τον γνώριζαν ως εισαγωγέα λαδιού και κάρβουνου, και τη σύζυγό του ως σύμβουλο επιχειρήσεων. Ο 47χρονος άνδρας είχε στην κατοχή του… 6 συσκευές κινητής τηλεφωνίας εκ των οποίων κάποιες ήταν dual sim.

Η ιστορία του 2004

Ο 47χρονος από το Βιλβόρντε του Βελγίου, είχε πρωταγωνιστήσει το 2004 σε μία ιστορία “βουτηγμένη” σε αίμα. Το καρτέλ είχε στήσει στην Αμβέρσα ένα δίκτυο offshore εταιρειών, που μετέφεραν νόμιμα ανανά, μπανάνες, σπαράγγια, όμως μέσα στα κοντέινερ καταχώνιαζαν τόνους κοκαΐνης. Κατά τη διάρκεια της εξιχνίασης υπήρξε σκληρός πόλεμος με ξεκαθαρίσματα και απώλειες τόσο από την πλευρά των παρανόμων όσο και από την πλευρά της Αστυνομίας.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο 47χρονος δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι, από άγνωστους δράστες, ενώ πάνω του βρέθηκαν δύο ταυτότητες με διαφορετικά βελγικά στοιχεία, εκ των οποίων η μία ήταν πλαστή. Η άλλη φαίνεται να ανήκει σε Βέλγο υπήκοο, να είναι αυθεντική, ενώ το συγκεκριμένο άτομο έχει απασχολήσει για μεγάλες υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών στο εξωτερικό και εκκρεμεί σε βάρος του ερυθρά αγγελία με διεθνές ένταλμα σύλληψης. Στην κατοχή του 47χρονου βρέθηκε και μεγάλο χρηματικό ποσό, πέραν των δύο ταυτοτήτων.

Αιτία της ενέδρας θανάτου είναι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε καρτέλ διακίνησης κοκαΐνης για την επικυριαρχία στις μεταφορές ναρκωτικών από την Λατινική Αμερική. Σε αυτό τον πόλεμο αποδίδονται και τα τέσσερα συμβόλαια θανάτου μέσα σε τρία χρόνια τα οποία έχουν καταγραφεί στη Ελλάδα.

Αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν πως έχει ανοίξει η αγορά για την μεταφορά ναρκωτικών από την Λατινική Αμερική προς τον Πειραιά, με τα καρτέλ να επιδιώκουν την παρουσία «αντιπροσώπων» τους στην χώρα μας. Στόχος τους η επίβλεψη τέτοιων μεταφορών μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες και χουρμάδες… κοκαΐνης, και περαιτέρω διακίνησή της σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται πως στις 19 Ιανουαρίου 2020, εκτελέστηκε διπλό συμβόλαιο θανάτου σε βάρος των Μαυροβούνιων, Ιγκόρ Ντέντοβιτς και Στεφάν Σταμάτοβιτς, μέλη της φατρίας Σκαλιάρι, μέσα σε ταβέρνα στη Βάρη. Τα ίχνη τους βρήκαν οι εκτελεστές της αντίπαλης φατρίας Καβάτσκι. Αυτός ο πόλεμος μετρά περισσότερους από 40 νεκρούς την τελευταία πενταετία.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στις 16 Ιουνίου 2017, με ένα στημένο ταξίδι δολοφονίας, ενός 54χρονου Βέλγου, σε πάρκο του Νέου Κόσμου. Δράστες τρείς άνδρες από την Αλβανία. Το θύμα ήταν ηγετικό στέλεχος μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά μεταξύ Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης. Ήταν μόνιμος κάτοικος Ισπανίας και σε βάρος του είχαν εκδοθεί τρία ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Το κύκλωμά του είχε οφειλή αγορά κοκαΐνης στα καρτέλ.