28 Μαΐου 1979: 41 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ

Μήνυμα για τη συμπλήρωση 41 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τότε (ΕΟΚ), έστειλε μέσω ανάρτησής του στο Twitter o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ στην ανάρτησή του υπάρχει και η ιστορική φωτογραφία, της τελετής υπογραφής από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, την ιστορική αυτή για την Ελλάδα επέτειο, της 28ης Μαΐου 1979.

H ΕΕ παραμένει το μεγαλύτερο εγχείρημα συνεργασίας και κοινής πολιτικής κρατών στην ανθρωπότητα

«H Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει το μεγαλύτερο εγχείρημα συνεργασίας και κοινής πολιτικής κρατών στην ανθρωπότητα, με την ανάγκη προάσπισης των αρχών και των αξιών της να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ», αναφέρει ο κ. Δένδιας.

Δείτε την ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για την ιστορική αυτή επέτειο:

Στις 28 Μαΐου 1979, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο, υπεγράφη από τον Κωνταντίνο Καραμανλή η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Τότε ήταν  που ουσιαστικά η χώρα μπήκε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στην ιστορικής αξίας ομιλία που εκφώνησε την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας ένταξης, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, προέβη στις ακόλουθες σημαντικές επισημάνσεις αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης:

«Η Ελλάς προσέρχεται στην Ευρώπη με τη βεβαιότητα ότι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εμπεδώνεται για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησία, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με τη συνεργασία όλων κοινός καρπός η κοινωνική και οικονομική πρόοδος.

»Η ενωτική διαδικασία της Ευρώπης προχωρεί αμετάκλητη. Βρισκόμαστε στο σημείο που δεν έχει επιστροφή. Χρειάστηκε πολύ αίμα και πολύς χρόνος για να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι την ταυτότητά τους, τις κοινές ρίζες τους και την κοινή τους αποστολή. Η ενοποίηση, έστω και αν βραδύνει, κινείται με χαρακτήρα νομοτελειακό. Παρά την διαφορά απόψεων, όσον αφορά τον ρυθμό, τη μορφή και την έκταση της ενοποιήσεως, η λογική της ιστορίας κατέστησε την ένωση κατηγορηματική προσταγή.

»Εξίσου θεμελιώδης για την επιβίωση της Ευρώπης είναι η σταδιακή οικονομική της ενοποίηση, που θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση ενός τεράστιου δυναμικού φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία. Θα πραγματοποιήσει την ιδέα της πολυδιάστατης αναπτύξεως και θα προαγάγει την ποιότητα της ζωής, ενώ παράλληλα θα υπηρετήσει σε διεθνή κλίμακα την ιδέα της οικονομικής δικαιοσύνης και της προαγωγής των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών».

Η ανακοίνωση της ΝΔ για τα 41 χρόνια από την ένταξη στην ΕΟΚ

Ανακοίνωση για την επέτειο της υπογραφής της συμφωνίας ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, στις 28 Μαΐου 1979, εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.

«Σαράντα ένα (41) χρόνια συμπληρώνονται σήμερα απο την ημέρα που ο εθνάρχης και ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την υπογραφή ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί ως δέκατο μέλος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Η προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΟΚ αποτέλεσε το μεγαλύτερο όραμά του και αποδείχθηκε ιδιαίτερα επωφελής για την πατρίδα μας. Η ένταξη στην ΕΟΚ ισχυροποίησε τη χώρα μας έναντι εξωτερικών κινδύνων, συνετέλεσε στη σταθεροποίηση και στην αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας και βοήθησε στην οικονομική ανάπτυξη.

Σήμερα το μήνυμα της Αληλλεγγύης και της κοινής αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η Ευρώπη βρίσκεται προ γενναίων αποφάσεων που θα παίξουν ρόλο στο κοινό μας μέλλον, με την Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στη διαμόρφωση των συγκεκριμένων θέσεων. Τιμάμε σήμερα την ιστορική επέτειο και με αυτοπεποίθηση για τα κεκτημένα μας, ενισχύουμε τη θέση της Ελλάδος στην Ενωμένη Ευρώπη για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.