Στα σκαριά τρίτο κύμα προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών σε Έβρο & νησιά

Σε κατάσταση “κόκκινου συναγερμού”, βρίσκονται τόσο οι ένοπλες δυνάμεις, όσο και τα Σώματα Ασφαλείας καθώς διαφαίνεται σαφώς, ότι η Άγκυρα σχεδιάζει τρίτο κύμα “επιθετικών” προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Επιτελείο, τις οποίες επικαλείται το Economico.gr, ήδη οι υπηρεσίες φρούρησης αυξάνονται σταδιακά, όπως και η συχνότητα των περιπολιών σε όλο το μήκος της μεθοριακής γραμμής του Έβρου. Νέες ενέδρες, νέες παρατηρήσεις, ετοιμότητα ενεργειών και σαφείς κανόνες αποτροπής που σχετίζονται και με τα Τουρκικά σχέδια που έχουν στόχο την παρεμπόδιση των προπαρασκευαστικών ενεργειών που γίνονται για την κατασκευή του επιπλέον φράχτη.

Η πολιτική βούληση και οι σαφείς οδηγίες που έχουν δοθεί στην στρατιωτική ηγεσία, επιτρέπουν την αποφασιστική στάση του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, κάτι που άλλωστε επέδειξαν και καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα.

  • Ήδη η Αθήνα έχει αποτρέψει την μεγάλη απόπειρα μαζικής εισβολής από τα τέλη Φεβρουαρίου και όλο το Μάρτιο ενώ λίγο καιρό αργότερα το «ξεμπρόστιασμα» των ύπουλων σχεδίων της γείτονος από το ΓΕΕΘΑ, πάγωσε μια ακόμη απόπειρα μαζικής μετακίνησης μεταναστών από τα μικρασιατικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.

Τώρα όλα δείχνουν πως πλησιάζει η τρίτη μεγάλη προσπάθεια ενεργοποίησης της υβριδικής απειλής κι όπως σημειώνεται με νόημα από στρατιωτικούς κύκλους, αυτή αναμένεται να είναι αρκετά πιο οργανωμένη.

Σε ετοιμότητα αστυνομία και στρατός

Η ενίσχυση στον Έβρο με 400 αστυνομικούς, έμπειρους από μάχιμες υπηρεσίες της Αττικής, θα είναι προσωρινή, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος της εκπαίδευσης των νέων συνοριοφυλάκων η οποία πάγωσε λόγω των έκτακτων μέτρων που πάρθηκαν κατά της επέκτασης του κορωνοϊού.

Το θέμα του επόμενου κύματος της ασύμμετρης απειλής ήταν αυτό που απασχόλησε τη σύσκεψη που είχαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τρίτης.

Ο πρωθυπουργός και οι δυο υπουργοί συζήτησαν τις επόμενες κινήσεις της Ελληνικής πλευράς, σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο εφόσον το μεταναστευτικό ρεύμα από την Τουρκία ξεσπάσει υπό τη μορφή ασύμμετρης απειλής μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.