"Άκυρο" από το ΣτΕ για τη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων στο Υπερταμείο - Δικαίωση για 5 δήμους

Την υπουργική απόφαση για τη μεταφορά 10.119 ακινήτων του Δημοσίου στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), στο αποκαλούμενο δηλαδή Υπερταμείο, ακυρώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας,  διαπιστώνοντας πως έπασχε από νομικές πλημμέλειες.

Ειδικότερα, κρίθηκε μη νόμιμη τόσο η σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών όσο και άλλες σχετικές αποφάσεις.

Με τέσσερις αποφάσεις που εξέδωσε το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δικαίωσε τους Δήμους που είχαν αντιταχθεί με προσφυγές τους στην υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνοντας ότι εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί  εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση των εν λόγω ακινήτων από τη μεταβίβασή τους, όπως προέβλεπε το άρθρο 19 του νόμου 4389/2016. Κατά συνέπεια η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, κ.λπ. είναι νομικά πλημμελείς και για το λόγο αυτό πρέπει να ακυρωθούν.

Πρόκειται για τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χαλανδρίου, Καλαμαριάς, Χανίων και Ωραιοκάστρου.

Τα 10.119 ακίνητα είχαν συνολικό εμβαδόν 511.357.451 τ.μ. και συνολική δομημένη επιφάνεια 22.601 τ.μ., και είναι κατοχυρωμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Να σημειωθεί ότι εφόσον ακυρώθηκε η επίμαχη υπουργική απόφαση, όσο και οι άλλες αποφάσεις, οι αποφάσεις του ΣτΕ περιλαμβάνουν τα ακίνητα όλων των Δήμων που μεταβιβάστηκαν στην ΕΤΑΔ, ανεξάρτητα από το εάν έχουν προσφύγει ή όχι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.