Άνευ ορίων προκλητικότητα από το τουρκικό ΥΠΕΞ - "Δεν θα γίνει ανεκτό ένα τετελεσμένο στα σύνορά μας" προειδοποιεί την Αθήνα

Διαστάσεις παίρνει το “θρίλερ” με την κατάσταση στον Έβρο, καθώς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί προκλητικά την Αθήνα πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε ό,τι συμβεί “στα σύνορά τους”.

Επιπρόσθετα, η Τουρκία επικαλείται “φυσικούς και τεχνητούς παράγοντες” δηλώνοντας ρητώς πως “δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων που είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926″.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χάμι Ακσόι, αναφέρθηκε σε περιθώριο συζητήσεων μέσω συναντήσεων με αντιπροσωπείες των δύο χωρών, που μπορούν να επιλύσουν το ζήτημα, το οποίο σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανέκυψε από την Ελλάδα.

 

H προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Στις 15 Απριλίου 2020, η Ελλάδα γνωστοποίησε στο Υπουργείο μας την κατασκευή ενός φράχτη στον «τομέα των Φερών» των χερσαίων συνόρων Τουρκίας-Ελλάδας. 

Μετά από συντονισμό με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, το Υπουργείο διαβίβασε σημείωμα στις 11 Μαΐου 2020 ζητώντας από την Ελλάδα να μοιραστεί τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής και να προτείνει τη σύγκληση της κοινής επιτροπής συνόρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστούν τα χερσαία σύνορα. 

Ανακοινώθηκε επίσης στην ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή του φράχτη δεν πρέπει να ξεκινήσει χωρίς τεχνικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η κοίτη του ποταμού Meriç/ Έβρου που οριοθετεί τα τουρκοελληνικά χερσαία σύνορα το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά λόγω φυσικών και τεχνητών παραγόντων και έτσι, δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων που είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926. 

Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις συνεργασίας μας, η Ελλάδα ξεκίνησε δραστηριότητες ισοπέδωσης γης στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα. Αυτή η παραβίαση παρεμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας μέσω των απαραίτητων μέτρων. 

Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί, εάν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις που έχουμε προτείνει μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών. 

Ένα τετελεσμένο στα σύνορά μας σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανεκτό»

 

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ περί fake news

Αξίζει να σημειωθεί, πως νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σε έντονο ύφος, διαμηνύοντας πως “καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος” και κάνοντας λόγο για διασπορά fake news.

Ηχηρό ήταν και το tweet του Νίκου Δένδια, δηλώνοντας πως “η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα”.

 

Διάψευση κατάληψης ελληνικού εδάφους και από το ΥΕΘΑ

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε επίσης σε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τα δημοσιεύματα που θέλουν τουρκικά στρατεύματα να καταλαμβάνουν ελληνική περιοχή στον Έβρο.

“Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους” αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΕΘΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ζήτημα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, με τα τα ξένα ΜΜΕ -ιδίως τα βρετανικά- να μιλούν για κατάληψη ελληνικού εδάφους.

 

Το Χρονικό της πολιτικής αντιπαράθεσης

Οι δηλώσεις Δένδια που πυροδότησαν αντιδράσεις

Ερωτηθείς για το ζήτημα που δημιουργείται και την κατάληψη ελληνικού εδάφους ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε συγκεκριμένα πως «μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», κάτι που προκάλεσε ηχηρές αντιδράσεις.

Ειδικότερα ο υπουργός ανέφερε:

«Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Το διάβημα ΥΠΕΞ σε Τουρκία 

Η ελληνική πλευρά προέβη την Παρασκευή 22 Μαΐου, σε διάβημα προς την Άγκυρα ενώ, λίγο αργότερα, οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Θοδωρής Δρίτσας ζήτησαν να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα κόμματα «για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει», εξαπολύοντας τις προαναφερθείσες κατηγορίες στον υπουργό Εξωτερικών.

Η κοινή δήλωση Κατρούγκαλου-Δρίτσα

«Να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Εβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει», ζήτησαν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής Αμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην δήλωσή τους οι τομεάρχες αναφέρουν: «Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή» και ακολούθως ρωτούν τον υπουργό:

«Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;».

Κατρούγκαλος και Δρίτσας υπογραμμίζουν κλείνοντας ότι τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα και προειδοποιούν ότι «έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

Απάντηση Δένδια σε ΣΥΡΙΖΑ

«Ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το θέμα που προέκυψε στην περιοχή Φέρες του Έβρου με την κίνηση Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών.

Πιο αναλυτικά, απαντώντας στην κοινή ανακοίνωση των Τομεαρχών Εξωτερικών και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου και Θοδωρή Δρίτσα, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά έχει προβεί τόσο σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα όσο και σε ρηματική διακοίνωση του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι «τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα» και αναρωτιέται αν οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Δρίτσας «συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites».

Όπως τονίζει πως «από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».

Η Ρηματική διακοίνωση

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, κ. Burak Özügergin, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερών.

Σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

ΥΠΕΞ για Fake News

«Κατόπιν των ανωτέρω, το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites.» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Παρέμβαση Κοτζιά

Με μία αιχμηρή δήλωση τοποθετήθηκε για το ζήτημα  ο πρ. υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του «Πράττω», Νίκος Κοτζιάς, αναφέροντας στο Twitter τα ακόλουθα:

«Κατέλαβαν Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους. Εγκαταστήσαν σημαία τους. Η κυβέρνηση μιλά υποτιμητικά για ελληνική γη. Προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας. Χρειάζεται πανστρατιά. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή Ελλάδας». 

Λοβέρδος: «Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση «για πόσες δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα στον Έβρο;»

«Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση «για πόσες δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα στον Έβρο;» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής για τη δήλωση του Ν. Δένδια στην ΕΡΑ αναφορικά με την κατάσταση στον Έβρο και «τα λίγες δεκάδες μέτρα».

«Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.» αναφέρει η ανακοίνωση του βουλευτή.