Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας – 150 ευρώ το πρόστιμο – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Προσωρινός περιορισμός κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας σύμφωνα με ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε.

Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιβολή κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στη περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της πρόσφατης, ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας, ξεκινά…

Πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή της παρέμβασης του Μεγάλου Περιπάτου, που επισπεύδεται και υλοποιείται άμεσα λόγω της πανδημίας και τίθεται σε διαβούλευση στην πράξη, ώστε αν χρειαστεί να υπάρξουν προσαρμογές.

Οι περιορισμοί ωστόσο επιβάλλονται και «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας, καθώς η πόλη,υιοθετεί τις καλές πρακτικές πολλών άλλων πρωτευουσών με στόχο:

–  Την απελευθέρωση και απόδοση επιπλέον 50 στρεμμάτων δημοσίου χώρου στους πολίτες  για την διασφάλιση των κοινωνικών αποστάσεων,

–  Την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς δίνεται προτεραιότητα στους πεζούς και ποδηλάτες, ενώ αυξάνεται η συχνότητα των λεωφορείων λόγω ταχύτερης κυκλοφορίας στις λεωφορειολωρίδες.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βασίζονται σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έλαβαν την σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσια Υγείας, έναντι του κορωνοϊού.

Η παρέμβαση, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ξεκινά να υλοποιείται σταδιακά από τα μέσα Ιουνίου, με μιασειρά ήπιων και προσωρινών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί. Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κάθε μια από τις οδούς που αναφέρονται στην ΚΥΑ, θα υπάρχουν έγκαιρες και αναλυτικές ανακοινώσεις για την διευκόλυνση κατοίκων, εργαζόμενων και επισκεπτών της πόλης.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ΚΥΑ:

Στους οδηγούς των οχημάτων που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλεται, με απλή πράξη της ανωτέρω αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Οι προβλέψεις της παρούσας ισχύουν για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από τη δημοσίευσή της. Δίδεται η δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις (3) μήνες, κατόπιν εισήγησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Δείτε εδώ την ΚΥΑ 

Μέχρι πότε ισχύει η απαγόρευση

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), από τα μεσα Ιουνίου έως και τις 31 Αυγούστου του 2020, θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. σε αρκετούς δρόμους του κέντρου.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο μέτρο δύναται να παραταθεί κατά ακόμη τρεις μήνες, δηλαδή έως και την 30η Νοεμβρίου.

Στόχος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι η μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και η ταυτόχρονη αύξηση του διαθέσιμου χώρου για τους πεζούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Οι παραβάτες, μάλιστα, θα τιμωρούνται με πρόστιμο, ύψους 150 ευρώ.

Πού θα απαγορεύεται η κυκλοφορία

  • Πλάκα
  • Στην περιοχή ανάμεσα στις οδούς Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου
  • Ερμού, από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγίων Ασωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η οδός Σταδίου παραμένει κανονικά σε κυκλοφορία.

Προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα, καθώς και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης (π.χ. ποδήλατα), θα εφαρμοστούν και επί των οδών:

  • Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου)
  • Φιλελλήνων
  • Βασιλίσσης Όλγας
  • Ηρώδου Αττικού
  • Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως).

Ποιοι εξαιρούνται

Από τους περιορισμούς προβλέπονται εξαιρέσεις για μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, δημάρχους, αντιδημάρχους, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, εξαιρούνται:

  • μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων των περιοχών εφαρμογής της παρούσας,
  • μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης,
  • μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση,
  • τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Επιπλέον, θα επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία των καταστημάτων (παράδοση – παραλαβή) με οχήματα που είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών.

Απαιτούμενα έγγραφα

Για τις μετακινήσεις των περ. α) και β), ο πολίτης πρέπει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο. Ο τρόπος ελέγχου ή/και το αποδεικτικό συνδρομής των προϋποθέσεων των περ. α) και β) καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Δημοτική Αστυνομία.