Στην εκκλησία αλλιώς: Θεία Μετάληψη, χωρίς προσκύνημα & συσκευασμένο ανά τεμάχιο το αντίδωρο

Ανοιχτές μετά την μερική  άρση των μέτρων ελέγχου διασποράς του νέου κορωνοϊού, οι εκκλησίες από την Κυριακή 17 Μαΐου, και οι πιστοί μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες και τα μυστήρια, (βαπτίσεις, γάμοι), που πλέον μπορούν να τελούνται.

Η επιστροφή των πιστών, βέβαια, θα γίνει υπό όρους, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία, ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Για παράδειγμα, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 400 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1000 ή 1.500 τ.μ., μπορεί να δεχτεί έως 50 άτομα.

Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπεύθυνων συναντήσεων.

Χωρίς ασπασμό της χείρας του ιερέα & με συσκευασμένο το αντίδωρο η Θεία Μετάληψη

Κατά τη Θεία Μετάληψη, οι πιστοί τηρώντας τις αποστάσεις και πλησιάζοντας, θα αφαιρούν την μάσκα εφόσον φορούν, και χωρίς να φιλούν την χείρα του ιερέως θα λαμβάνουν την Θεία Κοινωνία και θα αποχωρούν, ενώ το αντίδωρο θα προσφέρεται  συσκευασμένο ανά τεμάχιο.

Στις εισόδους των εκκλησιών έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά και η διαρρύθμιση των καθισμάτων έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να τηρείται ευλαβικά η απόσταση του ενάμιση μέτρου, ενώ αντισηπτικά μαντηλάκια, θα υπάρχουν και στις εικόνες, οι οποίες θα καθαρίζονται με αυτά, μετά από κάθε προσκύνημα.

Σε κάποιες εκκλησίες, όπως για παράδειγμα στις εκκλησίες στον Βόλο και σύμφωνα με το πρόγραμμα, για την Κυριακή 17 Μαϊου, θα τελεστούν τρεις θείες λειτουργίες: Η πρώτη θα αρχίσει στις  07:30 και θα ολοκληρωθεί στις 08:30 το πρωί, η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί, μεταξύ 08:45-09:45 και η τρίτη 10:00-11:00, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πιστών, που μετά από πολλές εβδομάδες lockdown, στο πλαίσιο των οποίων ζήσαμε και το πιο παράξενο Πάσχα της ζωής μας, αναμένεται ότι θα προσέλθουν για να εκκλησιαστούν, με μεγαλύτερη συμμετοχή, απ’ όση ίσως συνηθίζαμε παλαιότερα τέτοιαν εποχή.