Τσιόδρας: «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αλλά το πρώτο κύμα στην χώρα μας πέρασε»

Στις εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς  αναφέρθηκε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας  κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοιό τονίζοντας πως απαιτούν ειδικές στρατηγικές και επαγρύπνηση.

«Οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους, όπου δεν τηρούνται οι κανόνες, ευνοούνται. Ο ιός κερδίζει έδαφος. Δεν έχει εξαφανιστεί. Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οικισμοί Ρομά, απαιτούν ειδική διαχείριση» είπε.

«Έχουμε μικρή διασπορά στη χώρα μας, μόνο τοπικές επιδημίες» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει τελειώσει η πανδημία του ιού. «Το πρώτο κύμα στη χώρα μας έχει περάσει» σχολίασε.

Αναφορικά με τα τεστ αντισωμάτων, ο κ. Τσιόδρας είπε πως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση, καθώς στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη χρήση εμβολίων κατά προτεραιότητα. Όπως ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικές ανισότητες, όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά στο νέο ιό. Δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εμβόλιο».

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε και για τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας αυτή την περίοδο, λέγοντας πως το «lockdown» δεν ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας