Με θέμα την προστασία της ζωής σε συνθήκες πανδημίας, η ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναλαμβάνει σήμερα, από την απερχόμενη Γεωργία, για έξι μήνες, έως τις 18 Νοεμβρίου 2020, η Ελλάδα διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 12 το μεσημέρι διαδικτυακά λόγω των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία COVID-19.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Νταβίντ Ζαλκαλιάνι (David Zalkaliani), η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς (Marija Pejcinovic-Buric), ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ρικ Ντάεμς (Rik Daems), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος, η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ντούνια Μιγιάτοβιτς (Dunja Mijatovic), οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 47 κρατών-μελών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και οι πρόεδροι άλλων θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και η Διάσκεψη Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Κατά την εν λόγω τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου της Ευρώπης, ως νέος πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

Όπως μεταδίδει ο Δημήτρης Μάνωλης, σε ανταπόκριση για το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κεντρικό θέμα της ελληνικής προεδρίας είναι: «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειoνομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Η τηλεδιάσκεψη θα μεταδοθεί σε livestreaming μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ελληνικής προεδρίας https://coegreekchairmanship2020.gov.gr/ ή εναλλακτικά μέσω των επίσημων καναλιών της ελληνικής προεδρίας σε Facebook, twitter, youtube.