Αστραπιαία παρέμβαση Εισαγγελέα για την αποφυλάκιση του παιδεραστή του Ρεθύμνου

Αστραπιαία παρενέβη ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, μόλις πληροφορήθηκε την αποφυλάκιση του πρώην προπονητή παιδικών τμημάτων μπάσκετ Νίκου Σειραγάκη, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 401 ετών (ανώτατο όριο φυλάκισης- εκτιτέα ποινή- τα 25 χρόνια) για παιδεραστία σε βάρος 36 ανήλικων αγοριών.

Ο Νίκος Σειραγάκης αποφυλακίστηκε από το σωφρονιστικό κατάστημα Γρεβενών, αφού εξέτισε μόνο οκτώ χρόνια και πέντε μήνες.

Ήδη ο κ. Πλιώτας έχει ζητήσει και διαβιβάζεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η δικογραφία και το βούλευμα της αποφυλάκισης του Νίκου Σειραγάκη, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για να διαπιστωθεί εάν χωρεί άσκηση ένδικου μέσου κατά του επίμαχου βουλεύματος.

Με αφορμή την εν λόγω αποφυλάκιση κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνουν ότι ο υπουργός Κωνσταντίνος Τσιάρας έχει επισημάνει κατ΄ επανάληψη ότι οι συνέπειες που επέφεραν οι αλλαγές που προώθησε η προηγούμενη Κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα λόγω εφαρμογής του ευμενέστερου νόμου θα φαίνονταν εκ καιρώ.

Ήδη ο κ. Τσιάρας αυστηροποίησε τις ποινές και για τις υποθέσεις παιδεραστίας επισημαίνουν οι ίδιες κύκλοι, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, που παρακολουθεί την εφαρμογή των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα θα αξιολογήσει και αυτό το ζήτημα.

Η δράση του

Η δράση του Νίκου Σειραγάκη είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο καθώς είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω στο Ρέθυμνο Κρήτης, τον Δεκέμβριο του 2011, για κατάχρηση σε ασέλγεια σε βάρος τριών ανηλίκων αγοριών,  αθλητών του στην τοπική ομάδα μπάσκετ

Δύο χρόνια μετά, ο Νίκος Σειραγάκης καταδικάστηκε τελεσίδικα για κατάχρηση σε ασέλγεια και απόπειρα κατάχρησης, σε βάρος συνολικά 36 παιδιών. Η ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο αθροιστικά ήταν 401 και κατά συγχώνευση 220 έτη φυλάκισης, με εκτιτέα τα 25 χρόνια.

Τον προηγούμενο μήνα συμπλήρωσε οκτώ χρόνια και πέντε μήνες φυλάκισης, ενώ έκανε χρήση και των ευεργετικών διατάξεων του νόμου εφόσον είχε συμπληρώσει και 1.300 μεροκάματα στο κυλικείο των φυλακών Γρεβενών, όπου είχε μεταχθεί από τις φυλακές Τρίπολης. Με αυτά τα δεδομένα υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για την οποία εξέφρασε θετική γνώμη και ο διευθυντής των φυλακών Γρεβενών, καθώς κατά την παραμονή του εκεί είχε επιδείξει καλή συμπεριφορά και δεν του είχαν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Νίκος Σειραγάκης αφέθηκε ελεύθερος στις 22 Απριλίου.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί δεν επιτρέπεται να ξαναβρεθεί ποτέ στο Ρέθυμνο, ενώ είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που έχει δηλώσει ως τόπο μόνιμης κατοικίας, στη Θεσσαλονίκη.