Επαγρύπνηση για την νόσο Kawasaki στα παιδιά και την σχέση της με τον κορωνοϊό

Αναφορά στη νόσο Kawasaki, σε σχέση με τον κορωνοϊό έκανε σήμερα,  ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η συσχέτισή του με τον κορωνοϊό μάλλον υπάρχει, αλλά δεν είναι ακόμα απολύτως σίγουρο. Πρόσθεσε, δε, πως σε ό,τι αφορά την περίπτωση μικρού παιδιού που νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη, το τεστ του κορωνοϊού βγήκε αρνητικό.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για μία νόσο η οποία αντιμετωπίζεται.«Το ξέρουν πολύ καλά οι παιδίατροι, υπάρχει μία επαγρύπνηση γι αυτό το πολύ σπάνιο σύμπτωμα. Θα προβλημάτιζε, αν είχαμε μεγάλη διασπορά του ιού στη χώρα μας”,τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «αυτά τα ελάχιστα περιστατικά που έχουμε στη χώρα μας δεν αλλάζουν τις αποφάσεις μας για τα σχολεία».

Τις τελευταίες ημέρες ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση παιδιών που εισάγονται σε νοσοκομεία λόγω της νόσου, σε Βρετανία και ΗΠΑ. Κάποια από αυτά τα παιδιά είναι θετικά στον νέο ιό.

Τα συμπτώματα της ασθένειας  είναι υψηλός πυρετός για 5-6 μέρες, κόκκινα μάτια, πρησμένη γλώσσα, σκασμένα χείλη, εξανθήματα.

Τί είπε για νέα εμβόλια 

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στο Sciense για εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε.

“Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο.

Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών.Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους”, κατέληξε ο καθηγητής.