Σ. Τσιόδρας: Δεν κρύβουμε, ούτε υποκαταγράφουμε τους θανάτους (Video)

Οι θάνατοι καταγράφονται με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ανέφερε απόψε ο κος Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση και είπε εμφατικά προς διευκρίνιση των συνομωσιολογικών σεναρίων, που κυκλοφορούν: «Δεν κρύβουμε, δεν υποκαταγράφουμε τους θανάτους».

Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό αλλά και ελληνικό τρόπο καταγραφής τους είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται για μια επινόηση δικιά μου, αν είναι δυνατόν. Οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα ακολουθούν κοινή γραμμή.

Δεν υπήρξε σε εμάς υποεκτίμηση του φαινομένου», συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας «δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα. Το ποσοστό των θανόντων είχαν σχεδόν όλοι την τυπική εικόνα σοβαρής πνευμονίας» που συνάδει με την τυπική έκφραση των σοβαρών περιστατικών της νόσου με κορωνοϊό.

 Δείτε το Video:

Ερωτηθείς ο κος Τσιόδρας για το αν μπορούμε να υπολογίσουμε τη διείσδυση του ιού στο σύνολο του πληθυσμού είπε χαρακτηριστικά ότι διεθνώς «δεν ξέρουμε σε τι ποσοστό έχει διεισδύσει στην κοινότητα. Όλοι μιλούν για ένα ποσοστό γύρω στο 10%. Υπάρχει τεράστια επιστημονική αβεβαιότητα και είναι ένας ιός επικίνδυνος που δεν δείχνει να μειώνεται η επιθετικότητά του. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 1/3 της παγκόσμιας κοινότητας καλώς επέβαλε το lock down.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σχολίασε «και καλά έκανε» και πρόσθεσε: «Η υπερβολική επαγρύπνηση και προσοχή τους προηγούμενους τρεις μήνες θα συνεχιστεί έτσι έως ότου δούμε που πάει αυτό το πρώτο κύμα» το οποίο όπως είπε ελπίζουμε σιγά σιγά να σβήσει.

Τι είπε ο Σωτ. Τσιόδρας, για τον κίνδυνο μετάδοσης Covid-19, από τα κουνούπια

Απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των κουνουπιών, ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι ο ιός «δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών, τουλάχιστον όπως ισχύει με τα μέχρι τώρα δεδομένα από χώρες που υπήρχε κορωνοϊός και κουνούπια». Επίσης, πρόσθεσε ότι ο καλός αερισμός των χώρων παραμένει σημαντικός και το καλοκαίρι για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.