21 νέα κρούσματα, τα 11 σε δομή των Ενόπλων Δυνάμεων - 2.663 συνολικά, 36 διασωληνωμένοι (Video)

21 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα Τετάρτη, φέρνοντας το σύνολο στα 2.663 κρούσματα συνολικά. Η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι ότι από τα 21 νέα κρούσματα κορωνοϊού τα 11 εντοπίστηκαν σε μονάδα του Στρατού.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 2.663.

O κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο έχει καταγραφεί ένας νέος θάνατος, καθώς κατέληξε 89χρονη το πρωί, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να φτάνει πλέον  τους 147, εκ των οποίων οι 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 36 ασθενείς, 8 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών και το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 82 ασθενείς, έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.

Το 55,5% των κρουσμάτων αφορά άνδρες ενώ τα 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.326 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 87.052 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση και τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων του Covid19 με απόλυτη προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και σε εργαζόμενους μονάδων πρόνοιας. Περισσότερα από 1200 δείγματα εξετάσθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες και είναι όλα αρνητικά.

Μεγάλη επιστημονική επιτυχία τα μονοκλωνικά αντισώματα  – Μπορεί να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της Covid-19

Ο Σ. Τσιόδρας μίλησε επίσης για μια ενθαρρυντική προσέγγιση στην πρόληψη και τη θεραπεία του κορονοϊού, η οποία αναδεικνύεται τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά τα αντισώματα που στοχεύουν σε ευάλωτες θέσεις, στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού τις οποίες χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί.

Τα αντισώματα αυτά αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων, τόνισε αναφερόμενος σε «ένα τέτοιο αντίσωμα που εξουδετερώνει την ικανότητα του ιού να μας μολύνει, το οποίο θα παρασκευάζουμε σε μεγάλη ποσότητα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου.

Ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε χθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία» τόνισε ο Σ. Τσιόδρας λέγοντας ότι πολλές ομάδες στον κόσμο μελετούν τέτοια αντισώματα.

Εκτιμούμε ότι η υφασμάτινη μάσκα θα βοηθήσει 15-20% στον περιορισμό της διασποράς του ιού

Ο Σ. Τσιόδρας επανήλθε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο θέμα για τις υφασμάτινες μάσκες και την επικινδυνότητα που ενδεχομένως κρύβουν τονίζοντας ότι αν η χρήση της είναι σωστή, μπορεί να βοηθήσει σύμφωνα με διεθνείς παρατηρήσεις 15-20% στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του ιού αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά.

«Αν την αλλάζεις όταν αποκτήσει υγρασία, αν την πιάνεις από μπροστά από το πρόσωπο, αν τη βγάζεις με λάθος τρόπο και δεν απολυμαίνεις τα χέρια σου με το αντισηπτικό ή με καλό πλύσιμο, ναι χρειάζεται προσοχή. Ναι, η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο» κατέληξε εκτιμώντας ότι η μάσκα θα βοηθήσει αν χρησιμοποιηθεί σωστά. «Είναι ένα θέμα που συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε» είπε ο κος Τσιόδρας.

Αναφερόμενος και στη χρήση μάσκας στο σχολείο και απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με τα φαινόμενα bullying που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν μεταξύ μαθητών, είπε ότι σε καμία περίπτωση η επιτροπή δεν θέλει να λειτουργήσει αρνητικά και να γίνει αφορμή για bullying η χρήση της μάσκας στο σχολείο.

«Ζητήσαμε την προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολικά λεωφορεία και όχι στο περιβάλλον του σχολείου για να προστατευτούν οι συνοδοί των παιδιών και οι οδηγοί των λεωφορείων» επισήμανε ο Σ. Τσιόδρας.

Δείτε την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για τις εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα:

Νίκος Χαρδαλιάς: Η έκβαση της Β’ φάσης, κρίνεται στις λεπτομέρειες

Η έκβαση αυτής της φάσης κρίνεται στις λεπτομέρειες και η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων αποτελεί συλλογική προσπάθεια, διαμήνυσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορvνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κάθε φορά που παρακάμπτουμε τις οδηγίες, τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων απομακρύνονται, υπογράμμισε εξίσου και κατέστησε σαφές πως το καθημερινό μας στοίχημα είναι η ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Ενημέρωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε ελέγχους σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ, κατά τις οποίες βεβαιώθηκαν παραβάσεις, έγιναν συλλήψεις και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες διώξεις σε 6 περιπτώσεις, και δη σε 3 περιπτώσεις στη Λάρισα, μία στη Λαμία, μία στο κέντρο της Αθήνας και μία στην Κηφισιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση και κάλεσε τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα και τις οδηγίες, λέγοντας πως η συμπεριφορά τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Κλειστή η Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή από τις 9 το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί

Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Αγία Παρασκευή, είπε πως δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών. Χθες Τρίτη επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε πως η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες και ο σεβασμός στην προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που τηρεί τα μέτρα και ακολουθεί τις οδηγίες, επιβάλλει τη λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς, ενημέρωσε ειδικότερα ότι εδώ και αρκετά λεπτά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στον χώρο, και η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 9 το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί μέχρι νεότερας.