«Όχι» στα πλέξιγκλας στις παραλίες λένε οι μαγαζάτορες - Πρόταση για ένα ευρώ η ξαπλώστρα

« 2,5 στα 7 καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης δεν θα ανοίξουν φέτος μετά την 1η Ιουνίου».Αυτή είναι η απαισιόδοξη πρόβλεψη του προέδρου εστιατόρων Νάξου, Γιώργου Παπαδόπουλου. για την φετινή καλοκαιρινή σεζόν. Πιο λίγα θα είναι και τα beach bar τα οποία αναμένεται να ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Σύνδεσμος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων πρότεινε στην κυβέρνηση να υπάρξει ένα συμβολικό τίμημα – ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο – για την ανάπτυξη με πιο ασφαλή τρόπο των ξαπλωστρών στον αιγιαλό.

Το ζήτημα τέθηκε στον Υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη την Δευτέρα ο οποίος αντιμετωπίζει την πρόταση – καταρχήν – θετικά. Αρνητική, ωστόσο, εμφανίζεται μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών της εστίασης στην τοποθέτηση πλεξιγκλάς στις παραλίες για την προφύλαξη των λουόμενων.

«Όπως είναι η κατάσταση πολλά beach bar και εστιατόρια δεν θα ανοίξουν γιατί δεν θα είναι βιώσιμη η λειτουργία τους. Στο τραπέζι βάζουμε και την ασφάλεια των εργαζομένων των εποχιακών καταστημάτων η οποία θα πρέπει να διασφαλιστεί. Δεν νομίζω όμως ότι μπορούμε να βάλουμε πλεξιγκλάς στις παραλίες. Πού θα στηριχθούν αυτά; Με ένα μπουρίνι θα τα πάρει ο άνεμος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο χώρο στις παραλίες για να αποφύγουμε το συνωστισμό», είπε στο ethnos,gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.

Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε η Πανελλήνια Ομοσπονδία για τα καταστήματα είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 6%, η κατάργηση 100% της προκαταβολής φόρου αλλά και η στήριξη των εποχιακών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στα νησιά και σε άλλους παραθαλάσσιους προορισμούς της χώρας.