Κεραμέως: «Ακούσαμε τους ειδικούς για την μη χρήση μάσκας στα σχολεία»

Στις 4 Μαΐου ξεκινά η διδασκαλία για την Γ’ Λυκείου και ένα από τα ζητούμενα είναι το κατά πόσο θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους χώρους των σχολείων, μιας και σε κλειστούς χώρους, αλλά και ΜΜΜ η χρήση τους θα είναι υποχρεωτική.

Η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως μίλησε στην εκπομπή «MEGA Mag» και τόνισε πως «το θέμα έχουν συζητήσει εκτενώς οι ειδικοί και τους ακούμε ευλαβικά».

Η άποψη των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας ήταν να μην είναι υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία, αλλά μόνο προαιρετική, εάν το επιθυμούν εκπαιδευτικοί ή μαθητές. Δεν υπάρχει καν σύσταση για τη χρήση μάσκας στους χώρους του σχολείου, συμπλήρωσε.

«Θα πηγαίνουμε βήμα βήμα»

Για τις ηλικίες των καθηγητών και το αν εμπίπτουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων, η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι στις ευπαθείς ομάδες περιλαμβάνοντα τα άτομα άνω των 65 ετών.

Έχει σημασία να τονίσουμε ότι το σχέδιο που παρουσιάσαμε έχει την ομόφωνη στήριξη της Επιτροπής και η διαδικασία θα είναι δυναμική, «θα πηγαίνουμε βήμα βήμα» είπε σε άλλο σημείο και όλα θα αξιολογούνται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

Επιλέξαμε μια μετριοπαθή και συντηρητική στάση -χωρίς να ανοίξουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία- και για αυτό γιατί πάμε σταδιακά, ανάλογα με τις συστάσεις.

Κρίσιμο είναι να είναι συνεχής η εκπαιδευτική διαδικασία, αφού πολλές εβδομάδες αποχής και απομάκρυνσης από το εκπαιδευτικό περιβάλλον έχουν επιπτώσεις στους μαθητές.

Ταυτόχρονα όμως, «πρώτο μέλημά μας είναι η δημόσια υγεία και τα ατομικά μέτρα προστασίας» είπε.

Συμπλήρωσε εξάλλου, ότι η εκ περιτροπής διαδικασία με πολύ λιγότερους μαθητές μέσα στην τάξη θα προχωρά πολύ πιο γρήγορα, και ο χρόνος θα είναι ωφέλιμος.

Προς το τέλος Μαΐου θα ανακοινωθεί η απόφαση για τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, που θα εξαρτηθεί από τις συστάσεις των ειδικών. «Εάν επαναλειτουργήσουν, θα λειτουργήσουν για ένα μήνα» είπε η κ. Κεραμέως.