Πρώτη κατοικία: Επιδότηση δόσης έως και 90% – Επιβράβευση συνεπών οφειλετών

Μεγαλύτερο “δίχτυ ασφαλείας” περιλαμβάνει  το  νέο πλαίσιο για την προστασία της α κατοικίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου 350.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων 200- 250.000 έχουν ενήμερα δάνεια κι αυτό είναι η μεγάλη διαφοροποίηση με τα προηγούμενα πλαίσια, όπου οι συνεπείς δανειολήπτες δεν είχαν την παραμικρή επιβράβευση.

Το νέο πλαίσιο, που εκτιμάται ότι μπορεί να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα καλύπτει αποκλειστικά και μόνο όσους πλήττονται από τη νέα κρίση, ωστόσο αυτή η «ομπρέλα» δεν θα καλύπτει μόνο δάνεια ως 31/12/2018, όπως απαιτούσαν οι Θεσμοί, αλλά και τα μεταγενέστερα.

Συγκεκριμένα, στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε 3 κατηγορίες δανείων:

  • Τα «πράσινα» δάνεια, δηλαδή αυτά που είναι ενήμερα. Εδώ η επιδότηση ξεκινά από το 90%
  • Τα «κόκκινα» δάνεια. Εδώ η επιδότηση ξεκινά από το 80%
  • Τα καταγγελμένα δάνεια, δηλαδή των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών, σύμφωνα τουλάχιστον με τη «σφραγίδα» των τραπεζών. Εδώ η επιδότηση ξεκινά από το 70%

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιβραβεύει συνεπείς δανειολήπτες. Αυτούς δηλαδή που μέχρι για παράδειγμα τον Φεβρουάριο εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους και εν συνεχεία τους έπληξε η πανδημία και απώλεσαν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους, είτε είναι επιχειρηματίες, επαγγελματίες ή εργαζόμενοι.

Με το παραπάνω πλαίσιο, επιβραβεύονται για πρώτη φορά από την εκδήλωση της κρίσης χρέους οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι θα λάβουν επιδότηση δόσης, ενώ θα ενισχυθεί η κουλτούρα πληρωμών. Από το νέο πλαίσιο, εξαιρούνται εκείνοι που δεν έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αλλά και όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοαπασχολούμενοι δεν επηρεάστηκαν από την κρίση.

 Σταϊκούρας: Βάζουμε πλάτη

Σε συνέντευξή του, ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο σημείωσε ότι μιλάμε για όλους τους πολίτες που έχουν υποθήκη την πρώτη τους κατοικία. “Έχουμε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων το οποίο ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το βελτιώσαμε. Το πλαίσιο επεκτάθηκε για 4 μήνες”, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε :

“Πάνω από 14 νομοθετικές βελτιώσεις έγιναν. Για όσους έχουν κόκκινα δάνεια μέχρι το τέλος του 2018.

Έχουμε πλήρη εικόνα της πραγματικότητας, θα βοηθήσουμε όσους πλήττονται από την πανδημία ή όσους έχουν πράσινα ή ενήμερα δάνεια. Η κυβέρνηση επιβραβεύει, βάζοντας πλάτη.

Θα υπάρχει μια επιδότηση της δόσης του δανείου, για κάποιους μήνες πιθανότητα για όλο το 2020. Το κράτος για πρώτη φορά ενισχύει τη συνέπεια. Η κουλτούρα των πληρωμών θέλουμε να ενισχυθεί»

Οι δανειστές

Το σχέδιο έχει την έγκριση των δανειστών ωστόσο υπήρχαν αντιδράσεις, κυρίως για το σκέλος εκείνο των κόκκινων δανείων που είχαν δημιουργηθεί πολύ προ της κρίσης και ειδικά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το 2018. Πρόκειται για τον νόμο που παρατάθηκε για τρεις μήνες.