15 νέα κρούσματα, 2.591 συνολικά – Στους 140 οι νεκροί - Αυστηρά σε ισχύ, έως τη Δευτέρα τα μέτρα (Video)

15 είναι τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας, να ανέρχεται πλέον στα 2.591, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

38 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 140 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, καθώς ο κ. Τσιόδρας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020,  έναν ακόμη θάνατο από κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 74 έτη, και το 92% έπασχε από υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών. Εκ των θανόντων οι 37 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ oι 10 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 87% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

Από τα κρούσματα, το 56% είναι άνδρες ενώ τα 591 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.286 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 75.170 διαγνωστικά τεστ.

Συνολικά έχουν αναρρώσει 1.374 άτομα. Από τους θετικούς στον κορωνοϊό ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, 428 έχουν πάρει εξιτήριο και έχουν πάει σπίτι τους. Παράλληλα, 946 έχουν αναρρώσει στο σπίτι τους.

Τέλος ο κος Τσιόδρας, ανακοίνωσε πως θα διεξάγεται διευρυμένος εργαστηριακός έλεγχος για μοριακή ανίχνευση που συστήνεται σε όλα τα άτομα που έχουν σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με υποκείμενη νόσο, φιλοξενούμενους ή εργαζόμενους σε κλειστές δομές, υγειονομικούς υπαλλήλους και προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως ο έλεγχος αντισωμάτων θα πραγματοποιείται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο.

  Δείτε την ενημέρωση της 30ης Απριλίου 2020, στο Video:

Νίκος Χαρδαλιάς: Στο ακέραιο μέχρι τη Δευτέρα τα περιοριστικά μέτρα κίνησης

Αύριο, Πρωτομαγιά, δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας, δεν επιτρέπεται να πάμε ούτε στο εξοχικό ούτε στο χωριό, επανέλαβε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επίσης, είπε πως «προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους την κρισιμότητα των στιγμών, τους κινδύνους πρώτα απ’ όλα για τα ίδια τους τα μέλη τους και να συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Τρεις ημέρες μένουν για να ολοκληρώσουμε το πρώτο τμήμα της προσπάθειας μας για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και επισήμανε πως κάθε ημέρα που μένουμε σπίτι κάνει ακόμα πιο ισχυρά τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθούμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα από Δευτέρα.

Υπενθύμισε δε, ότι μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και σημείωσε: «Μένουμε σπίτι μέχρι τη Δευτέρα και στη συνέχεια βγαίνουμε με προσοχή με βάση τους νέους κανόνες».

Τόνισε πως χέρια, αποστάσεις, μάσκες είναι το τρίπτυχο του νέου σχεδίου.