Το φαξ φεύγει, ο Προσωπικός Αριθμός των πολιτών έρχεται

Σε δημόσια διαβούλευση, θα τεθεί εντός των επόμενων τριών εβδομάδων,ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Με τον Ψηφιακό Κώδικα καταργείται και επισήμως το …φαξ στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ στις διατάξεις του θα περιληφθεί και ο πολυδιαφημισμένος ενιαίος προσωπικός αριθμός, ο οποίος θα ακολουθεί τους πολίτες σε ολόκληρη τη ζωή τους και σταδιακά – εντός δύο ετών – θα αντικαταστήσει τόσο τον ΑΦΜ όσο και τον ΑΜΚΑ.

Ειδικά για το φαξ επισημαίνεται ότι αποτελεί πλέον έναν απαρχαιωμένο τρόπο επικοινωνίας. Εφεξής, παρέχονται άλλες δυνατότητες επικοινωνίας των φορέων του δημόσιου τομέα μεταξύ τους (διασύνδεση πρωτοκόλλων των φορέων μέσω του Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων) και με τους πολίτες και επιχειρήσεις μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή μέσω email.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Δημόσιο τομέα  και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ενώ κωδικοποιεί πάνω από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την πληροφορική και τους ανανεώνει με τα σημερινά δεδομένα (π.χ. Διαύγεια, Προσβασιμότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση).

Ο Προσωπικός Αριθμός

Ο  Προσωπικός Αριθμός θα εφαρμόζεται για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο ΠΑ θα  αποδίδεται για μία φορά. σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

και θα τους αντικαταστήσει σταδιακά και με πλήρη αντικατάσταση εντός μιας διετίας,

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του κατόχου του ΠΑ ρυθμίζονται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Παράλληλα θεσμοθετείται το Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, το οποίο θα αποτελεί το μοναδικό σημείο της Δημόσιας Διοίκησης, όπου ο πολίτης θα δηλώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση, τηλέφωνο, email). Όλοι οι δημόσιοι φορείς θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυτό το μητρώο, για να ενημερώνονται για τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών, χωρίς να απαιτείται οι πολίτες να δηλώνουν ή να επικαιροποιούν ξεχωριστά σε κάθε φορέα τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Ενιαία ψηφιακή πύλη

Με τον Ψηφιακό Κώδικα, θα επιταχυνθεί η ενδυνάμωση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) Στο  νέο εργαλείο θα εισαχθούν περαιτέρω ρυθμίσεις για τη λειτουργία της, βασικά στοιχεία: δυνατότητα έκδοσης εγγράφων/αιτήσεων από φυσικά πρόσωπα, ισχυρές μέθοδοι αυθεντικοποίησης ώστε να υπάρχει η μέγιστη βεβαιότητα για την ταυτότητα του φυσικού προσώπου που χρησιμοποιεί κάθε υπηρεσία.

Επιπλέον θεσπίζεται η υποχρέωση παροχής ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών κάτω από την ομπρέλα της ΕΨΠ. Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί την αποκλειστική πύλη παροχής ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις. Εισάγονται περαιτέρω ρυθμίσεις για τη λειτουργία της με βασικά στοιχεία τη δυνατότητα έκδοσης εγγράφων/αιτήσεων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και την καθιέρωση ισχυρών μεθόδων επαλήθευσης της ταυτότητας του συναλλασσομένου προσώπου (αυθεντικοποίηση), ώστε να υπάρχει η μέγιστη βεβαιότητα για την ταυτότητα του προσώπου που χρησιμοποιεί κάθε υπηρεσία.

Στην κατεύθυνση αυτή μονιμοποιούνται οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που είχαν θεσμοθετηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του Covid-19. Συγκεκριμένα, κωδικοποιούνται οι διατάξεις της από 20/3/2020 ΠΝΠ για τις πρώτες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες μέσω της ΕΨΠ:

  • Ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση,
  • Ηλεκτρονική εξουσιοδότηση,
  • Αϋλη συνταγογράφηση,
  • Εφεξής, δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη στις αρμόδιες αρχές για την επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής σε υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις, καθώς η αυθεντικοποίηση που πραγματοποιείται για τη χρήση των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών της ΕΨΠ έχει την ίδια ισχύ με την βεβαίωση γνήσιου υπογραφής του άρθρου 11 του ν. 2690/1999 (Α’ 45).