10 νέα κρούσματα, 2.576 συνολικά & 139 θάνατοι - Όσα είπε ο Σωτ. Τσιόδρας, για μάσκες & παιδιά (Video)

10 νέα κρούσματα, 2.576 συνολικά και 139 θάνατοι. 589 από τα κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, 41 διασωληνωμένοι με διάμεση ηλικία 67 ετών, 71 έχουν εξέλθει από ΜΕΘ και 1 ένας νέος ακόμη καταγεγραμμένος θάνατος, στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης της Τετάρτης 29 Απριλίου 2020.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι  υπάρχουν 3.162.000 κρούσματα παγκοσμίως, 975.000 έχουν αναρρώσει και 219.287 θάνατοι.

Στη συνέχεια ο κος Τσιόδρας τόνισε: «Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μαζική ροή κρουσμάτων, εμείς γλυτώσαμε από το κακό, όχι χωρίς απώλειες. Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε τις αβεβαιότητες, δεν ωφελεί».

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε: «Tα δεδομένα τώρα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας, τότε όχι. Τότε το απαγορευτικό ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό.

Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός όπως στα ΜΜΕ είναι ένα σημαντικό μέτρο. Λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας – μιλάμε για πάνινη μάσκα που μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι. Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας».

Για τα παιδιά και το άνοιγμα των σχολείων ο κος Τσιόδρας είπε:  «Η νέα νόσος και παιδιά- οι λοιμώξεις παρατηρούνται λιγότερο συχνά, ηπιότερα συμπτώματα, παιδιά με σοβαρή νόσο κάτω από 1%, κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, κολλάνε 3 φορές λιγότερο από τους 20 ετών και πάνω, μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται ασυνήθιστη – δεν αποκλείεται ένα παιδί να κολλήσει κάποιον αλλά δεν αναιρεί τα δεδομένα, τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου. Θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και σταδιακά, ανάλογα με τα δεδομένα θα αναλάβουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δόθηκε και να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα».

Στην σημερινή ενημέρωση συμμετέχει και  η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. 

 Δείτε το Video: