Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων & οι ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Κλείδωσαν» όπως όλα δείχνουν οι ημερομηνίες επιστροφής των μαθητών στα σχολεία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το MΕGA τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, έχει αποφασιστεί να ανοίξουν στις 11 Μαίου η Γ’ Λυκείου και στις 18 Μάιου οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου, ενώ τα δημοτικά σχολεία, θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

Ακόμη πάντως, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα σχολεία και την εισήγηση της επιτροπής είπε: «Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και εισηγήθηκε την επανέναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η οποία θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με προϋποθέσεις, με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Ωστόσο ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος: «Αυτή η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως επάνοδος στην ολική κανονικότητα. Είναι μια σταδιακή μετάβαση, ένα πολύ δύσκολο στάδιο, όπου συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή (…). Οποιαδήποτε χαλάρωση, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική. Αν αποτιμήσουμε λάθος τα γεγονότα, θα οδηγηθούμε πολύ γρήγορα από την περιορισμένη κυκλοφορία του ιού και μια ξαφνική άνοδο κι ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας».

 Δείτε το Video:

Επιφυλάξεις Τσίπρα για το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών για 20 μέρες

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτίθεται στο άνοιγμα των σχολείων, σε ότι αφορά όλες τις τάξεις, πλην των μαθητών της Γ’ Λυκείου.

Μάλιστα την ανησυχία και τις επιφυλάξεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών μεταφέρουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σήμερα γύρο τηλεφωνημάτων με καθηγητές και επιδημιολόγους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως αναφέρουν, “ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις του, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως, για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας – για μόλις είκοσι μέρες – όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια”.

Σημείωσε δε, ότι “τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χώρες οι οποίες μάλιστα κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό και έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα, δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων”.

Τόνισε ωστόσο ότι “η περίπτωση της τρίτης Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, ώστε να μπορούν να δώσουν πανελλαδικές ή να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας”.