Προς παράταση, η αναστολή εργασίας για ένα μήνα - 534 ευρώ η κρατική επιδότηση - Πριμοδότηση και της ευέλικτης εργασίας

Καθώς θα αποκλιμακώνονται τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού και θα «ξεπαγώνουν» σταδιακά κλάδοι της οικονομίας, νέα εργαλεία και πακέτα μέτρων θα τίθενται σε εφαρμογή, με κύριο στόχο τη συγκράτηση του μαζικού κύματος απολύσεων και την έκρηξη της ανεργίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου για το Έθνος  της Κυριακής  για την σκέψη το κράτος να καλύπτει το 40%-60% των απωλειών όσων εργαζομένων θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, κληθείς να σχολιάσει την είδηση απάντησε χαρακτηριστικά ότι αυτές τις ημέρες γίνεται η επεξεργασία του σχεδίου της κυβέρνησης για το χρονικό διάστημα της μετάβασης έως την απόλυτη κανονικότητα.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ  και ενώ το πρώτο «πακέτο» των αναστολών βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα παράτασης του μέτρου για μισθωτούς που βρίσκονται ήδη σε αναστολή, αλλά αυτήν τη φορά για έναν μήνα. Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή και κατά τη διάρκεια της παράτασης του ενός μήνα θα υπολογιστεί αναλογικά στα 534 ευρώ.

Συμπλήρωση μισθού για ευέλικτη εργαλεία

Παράλληλα, και διαδοχικά με την παράταση των αναστολών, πιθανότατα από τον ερχόμενο Ιούνιο, αναμένεται να μπουν στο «κάδρο» και άλλα εργαλεία κρατικής παρέμβασης στην αγορά εργασίας, ευρύτερου χρονικού ορίζοντα. Ενα από τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, μαζί με άλλα εναλλακτικά μοντέλα, είναι η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού, βάσει του οποίου το κράτος θα συμπληρώνει τον μισθό των εργαζομένων που θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης – όπως σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία-, ώστε να περιορίζεται η απώλεια των μισθολογικών τους απολαβών.

Το 40-60% των απωλειών

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως η κρατική επιδότηση θα μπορούσε να καλύπτει το 40%-60% των απωλειών από τη μείωση του μισθού λόγω της αντίστοιχης μείωσης του ωραρίου απασχόλησης. Το μέτρο δεν αποκλείεται να «πατήσει» πάνω σε αντίστοιχα μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία (μοντέλο Kurzarbeit), καθώς προβλέπεται να ενταχθεί στο κοινοτικό Ταμείο-ομπρέλα για την απασχόληση «SURE» και στον συλλογικό κουμπαρά των 100 δισ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθεί, δηλαδή, κατά κύριο λόγο από κοινοτικά κονδύλια.

Το μέτρο δεν αποκλείεται να «τρέξει» έως τα τέλη του 2020, σε συνάρτηση πάντα με την πορεία της πανδημίας. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, κάτι που εντείνει τους φόβους για τα «κρούσματα» που θα κληθεί να διαχειριστεί η ελληνική οικονομία.

«Οταν ένας επιχειρηματίας ζητήσει πίσω τον εργαζόμενο, το κράτος θα συνεισφέρει για τον αριθμό των ημερών που δεν είναι σε εργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Παράταση αναστολών

Στο μεταξύ, ενώ το πρώτο «πακέτο» των αναστολών βρίσκεται στην Ελλάδα στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα παράτασης του μέτρου για μισθωτούς που βρίσκονται ήδη σε αναστολή, αλλά αυτή τη φορά για ένα μήνα. Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή και κατά την διάρκεια της παράτασης του ενός μήνα, θα υπολογισθεί αναλογικά στα 534 ευρώ. Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις και ανάλογα με την πορεία σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας δεν αποκλείεται να προβλεφθούν και ενδιάμεσα στάδια για την παράταση της αναστολής και την δεύτερη επιδότηση.