Εσπευσμένα η δειγματοληψία, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Δομή Φιλοξενίας με κρούσμα, στο Κρανίδι

Παρουσία υπουργών και του Σωτήρη Τσιόδρα ξεκίνησε η δειγματοληψία από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στους μετανάστες που διαμένουν στο ξενοδοχείο Γαλαξίας της Ερμιονίδας, στην Αργολίδα μετά το νέο κρούσμα κορωνοϊού σε μετανάστρια από την Σομαλία.

Στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» της Ερμιονίδας, λίγο έξω από το Πόρτο Χέλι, όπου φιλοξενούνται 470 μετανάστες και πρόσφυγες, μετέβησαν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Δημήτρης Σχινοχωρίτης και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, μετά τη διαπίστωση ότι το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα μια 28χρονη έγκυος από τη Σομαλία που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Μαθήματα ήθους και ανθρωπιάς από τον Σ. Τσιόδρα – Η συγκινητική αντίδραση του στη θέα προσφυγόπουλου, που έχει υποστεί έγκαυμα

Όπως μεταδίδει το newsit.gr, φτάνοντας στην περιοχή, ο Σωτήρης Τσιόδρας συνάντησε ένα προσφυγόπουλο, το οποίο είχε ένα έγκαυμα. Αμέσως, ζήτησε να ενημερωθεί πώς συνέβη το ατύχημα και κάηκε το παιδί και τον ενημέρωσαν ότι το συμβάν έγινε εντός της δομής.
Ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος δεν αρκέστηκε σε αυτό αλλά σύμφωνα με την ίδια πηγή, ζήτησε να έρθει αμέσως ασθενοφόρο στο σημείο, ενώ μέχρι αυτό να φτάσει, αφιέρωσε χρόνο για να φροντίσει ο ίδιος το έγκαυμα του παιδιού.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα μετέβησαν στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της διασποράς κρουσμάτων COVID-19, σε δομή προσφύγων (ξενοδοχείο) στο Κρανίδι που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε φιλοξενούμενους της καθώς και σε προσωπικό της δομής.

Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 470 ωφελούμενους καθώς και στους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, του ΔΟΜ και της δομής και αναμένονται τα αποτελέσματα. Επίσης, δόθησαν αναλυτικές οδηγίες για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου και την ορθή λειτουργία της δομής βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ.

Στην συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, μετέβησαν για επιτόπιο έλεγχο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επικεφαλής κλιμακίου του αρμόδιου υπουργείου, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ΕΟΔΥ θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τους ελέγχους όπου απαιτείται σε όλη την χώρα και πάντα με γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών και των ευπαθών ομάδων».

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τις προηγούμενες ημέρες μια κυρία, η οποία εργάζεται στην καθαριότητα του χώρου, βρέθηκε επίσης θετική στον Covid-19 με αποτέλεσμα να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ συμπτώματα εμφάνισε και ο σύζυγός της.

Επιπλέον, τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα, πέθανε αιφνιδίως μία γυναίκα 39 μόλις χρόνων, η οποία  διέμενε στη δομή και καταγόταν από το Κογκό, χωρίς όμως να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά τα ακριβή αίτια του θανάτου της.