Κεραμέως: Στόχος για Πανελλαδικές εντός του Ιουνίου - Άγνωστος Χ οι προαγωγικές

Την πρόθεση του  υπουργείου Παιδείας  να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις εντός του Ιουνίου ώστε να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου, επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Τα στοιχεία είναι αισιόδοξα. Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα για να δούμε κατά πόσο έχουν αποδώσει τα σκληρά μέτρα. Θα περιμένουμε την ανάλυση των δεδομένων και θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθυνθούν και για το άνοιγμα των σχολείων» τόνισε η υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή της ( ΣΚΑΪ).

«Η καθημερινότητά μας θα είναι διαφορετική, αυτό θα ισχύσει και για τα σχολεία». Οι πανελλαδικές, πρόσθεσε, είναι προτεραιότητά μας . «Επιδίωξή μας είναι να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου», τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε ότι εδώ και πολλές εβδομάδες, το υπουργείο έχει καταστρώσει διάφορα σχέδια για το άνοιγμα των σχολείων.

Σε ερώτηση τί θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις στα σχολεία, η κ. Κεραμέως απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως και αρκέστηκε να πει ότι υπάρχουν σενάρια για την κάλυψη της ύλης.

«Το προσεχές διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις για τη λειτουργία των σχολείων. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η δημόσια υγεία και στα σχολεία» πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες στελέχη του υπουργείου Παιδείας άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν οι προαγωγικές εξετάσεις.

Σταδιακό το άνοιγμα των σχολείων

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα τέλη Απριλίου αναμένεται να έχει καταρτιστεί το πλήρες σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας και την ειδική ομάδα των επιστημόνων για την επαναφορά των μαθητών στα θρανία, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ λυκείου, οι οποίοι προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές.

Ήδη έχει ανακοινωθεί η μείωση της εξεταστέας ύλης και πλέον αυτό που απομένει είναι να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες των εξετάσεων αλλά και ο αριθμός των εισακτέων για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή των μαθητών, ανάλογα πάντα και με την εξέλιξη της πανδημίας, αναμένεται να γίνει σταδιακά με προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ λυκείου ώστε να μην υπάρξει ένα καινούργιο κύμα διασποράς του ιού.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Προφανώς και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα θρανία ταυτόχρονα όλοι οι μαθητές της Ελλάδας την ίδια ημέρα. Αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός και να μπορούν να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στις σχολικές μονάδες.

Η ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκαθαρίσει ότι η σχολική χρονιά και οι πανελλαδικές δεν πρόκειται να χαθούν.

Αν ανοίξουν – όπως όλα δείχνουν – τα σχολεία μετά το Πάσχα το υπουργείο θα αναπληρώσει το χαμένο έδαφος, θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους, ενδεχομένως και μία αλλαγή στη διάρκεια της σχολικής ώρας από 45 σε 35 λεπτά.

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, είναι να δουν οι επιστήμονες πότε θα είναι έτοιμοι να εισηγηθούν προς το υπουργείο Παιδείας το χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Πάντως για την επαναφορά των μαθητών στις σχολικές αίθουσες υπάρχουν σκέψεις, να υπάρχει μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για διασπορά του ιού.

Μένει να δούμε πως θα εφαρμοστεί στην πράξη ένα τέτοιο μέτρο, καθώς πρόκειται για ορισμένα τουλάχιστον σχολεία για ένα δύσκολο εγχείρημα.