Αίσιο τέλος στην «οδύσσεια» 10χρονου ασυνόδευτου - Επί 44 ημέρες βρισκόταν σε κρατητήριο αστυνομικού τμήματος

Στη μεταβατική δομή φιλοξενίας που λειτουργεί η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση στην Αθήνα μεταφέρθηκε δεκάχρονο ασυνόδευτο παιδί, που βρισκόταν επί σχεδόν ενάμιση μήνα σε κρατητήριο αστυνομικού τμήματος στα Σέρβια Κοζάνης. Την ιστορία του παιδιού είχε δημοσιοποιήσει η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, ομάδα της οποίας εντόπισε το παιδί από τη Συρία να παραμένει για 44 ημέρες έγκλειστο σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το αστυνομικό τμήμα Σερβίων και την Εισαγγελία, η ΜΕΤΑδραση ανέλαβε να διεκπεραιώσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά του παιδιού από την Κοζάνη στην Αθήνα και η εγκατάστασή του στη δομή, που φιλοξενεί άλλα 14 παιδιά της ίδιας ηλικίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΜΕΤΑδρασης, «το παιδί ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένο από τη μακρά παραμονή του σε ένα κρατητήριο, αλλά η συνοδός της ΜΕΤΑδρασης με τη βοήθεια τηλεφωνικής διερμηνείας τού εξήγησε ότι βρισκόταν εκεί για να το συνοδεύσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου υπάρχουν και άλλα παιδιά της ηλικίας του».

Αναχωρούν για το Λουξεμβούργο 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες

Από τη Συρία και το Αφγανιστάν κατάγονται τα δώδεκα ασυνόδευτα παιδιά, που ταξιδεύουν το πρωί από την Αθήνα για να μετεγκατασταθούν στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για οκτώ παιδιά από τη Συρία και τέσσερα από το Αφγανιστάν. Όλα τα παιδιά βρίσκονταν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. Ειδικότερα, εννιά παιδιά ήρθαν στην Αθήνα από τη Λέσβο, δύο από τη Χίο και ένα από τη Σάμο.

Τα παιδιά αναχωρούν σήμερα το πρωί από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πτήση της Aegean Airlines.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτηρίζουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης «ιδιαίτερα σύνθετη, πολύπλοκη και χρονοβόρα», καθώς «η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των ασυνόδευτων ανήλικων». Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, για τη μετεγκατάσταση των δώδεκα παιδιών εργάστηκαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι στα νησιά, την ενδοχώρα, τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλα κράτη-μέλη, ενώ χρειάστηκαν περισσότερα από 500 τηλεφωνήματα και τηλεδιασκέψεις για να οργανωθεί η αποστολή και να επιλυθούν τα