Άρειος Πάγος: Καμπάνα 15 χρόνια φυλάκισης με αναστολή και 5.000 ευρώ για θανάτωση γάτας

Με απόφαση του ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση βάσει της οποίας ένας Πειραιώτης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, καθώς θανάτωσε  μια γάτα της γειτόνισσας του με αεροβόλο όπλο, ενώ έριχνε φόλες στις γάτες της  «με σκοπό τη μείωση – εξαφάνιση τους».

Η υπόθεση ξεκινά τον Δεκέμβριο του 2015 όταν η μηνύτρια διαπίστωσε ότι μία από τις γάτες που είχε βρισκόταν τραυματισμένη κάτω από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Την μετέφερε στον κτηνίατρο όπου εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί τραυματισμό από σφαίρα αεροβόλου όπλου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο θάνατο.

Κατά την απόφαση του Εφετείου Πειραιά, ο δράστης κατοικούσε κοντά στην  γυναίκα που περιποιόταν τα οικόσιτα και είχε στην κατοχή του αεροβόλο όπλο, το οποίο κατά το παρελθόν χρησιμοποιούσε για εκφοβισμό των πουλιών που πλησίαζαν το σπίτι του. Όπως αναφέρουν οι δικαστές ο δράστης είχε συνεχείς προστριβές και φιλονικούσε με την γυναίκα που είχε τα τετράποδα, ενώ ταυτόχρονα «μειωνόταν ο αριθμός τους λόγω δηλητηρίασής τους».

Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά καταδικασε τον δράστη το 2018, κατά πλειοψηφία, σε φυλάκιση 15 μηνών, με τριετή αναστολή για κακοποίηση ζώου και οπλοχρησία, ενώ παράλληλα του επιβλήθηκε  και  πρόστιμο 5.000 ευρώ. Οι δικαστές έκριναν ότι «σαφώς αποδεικνύεται ότι ο θανάσιμος τραυματισμός της οικόσιτης γάτας προήλθε από τη χρήση του αεροβόλου πιστολιού που είχε στην κατοχή του ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε σκοπό τη μείωση – εξαφάνιση των γατών».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της έδρας είχε αντίθετη τη άποψη και υποστήριξε ότι ο δράστης «έπρεπε να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών, διότι ουδείς αυτόπτης είδε αυτόν να πυροβολεί το  ζώο» και «δια μόνης της κατοχής αεροβόλου όπλου εκ μέρους του κατηγορουμένου δε προσφέρεται πλήρης και βεβαία απόδειξης περί του ότι ο κατηγορούμενος έπληξε δι αυτών το προαναφερόμενο ζώο».

Ο δράστης  προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση, λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, με το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίπτει ως αβάσιμη την αίτηση αναίρεσης, υπογραμμίζοντας ότι η εφετειακή απόφαση έχει την απαιτούμενη από  Σύνταγμα  και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας  ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αφού εκθέτει, με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά, τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία αποδείχθηκαν από την ακροαματική διαδικασία.