31 νέα κρούσματα, 2.145 συνολικά - 73 διασωληνωμένοι, στους 99 οι νεκροί (Video)

31 είναι τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα, με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας, να ανέρχεται πλέον στα 2.145, όπως  ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

73 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 99 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, μετά από έναν θάνατο που κατεγράφη σήμερα Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου 2020. Εξ αυτών, 16 είναι γυναίκες, με μέση ηλικία των ασθενών στις ΜΕΘ τα 67 έτη . Το 81% είχαν υποκείμενο νόσημα.

16 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 43.417  εργαστηριακά τέστ.

Μελέτη για έγχυση πλάσματος σε ασθενείς

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί εθελοντική μελέτη με συμμετοχή ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από τον ιό. Θα ληφθεί πλάσμα αίματος με αντισώματα από τους ιαθέντες και θα εγχυθεί στο αίμα ασθενών.

«Δεχθείτε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη που υπομείνατε, υπομένετε και υπομένουμε όλοι μαζί» αυτήν τη δοκιμασία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες της χώρας. Ο κύριος Τσιόδρας πρόσθεσε ότι η μάχη με τον ιό κρύβεται στις λεπτομέρειες και υπενθύμισε ότι όσοι ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει μολυνθεί, πρέπει να γνωρίζουν ότι κι αυτοί έχουν μεγάλες πιθανότητες να μολυνθούν γιατί όλοι στο σπίτι θεωρούνται στενές επαφές και παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες από την ημέρα που το πρώτο άτομο στην οικογένεια εμφάνισε συμπτώματα.

«Αυτή η αυτοκαραντίνα θα μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης και σε χώρους όπου δεν θέλουμε να συμβεί γιατί υπάρχουν ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες». Ο ίδιος είπε ότι τις τελευταίες 48 ώρες κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκαν οίκους ευγηρίας και δομές όπου βρίσκονται άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας σε περιοχές της Αττικής.

«Θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί με τη δική μας βοήθεια να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό, καθώς στις συγκεκριμένες δομές παρά την αυστηρή τήρηση των μέτρων αποκλεισμού για πολλές εβδομάδες, παρατηρήθηκε μετάδοση και διασπορά του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλοι οι θετικοί ασθενείς απομακρύνθηκαν από τη δομή. Τα μόνα άτομα που θα μπορούν να επισκέπτονται είναι το προσωπικό, συνεχής χρήση χειρουργικής μάσκας, πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με τα άτομα, οι εργαζόμενοι που έχουν συμπτώματα δεν πρέπει να προσέρχονται στον χώρο εργασίας».

“Μια φωτιά που πάει να σβήσει δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί. Αυτό που έχουμε πετύχει είναι επιτυχία όλων μας. Έδωσε χρόνο να ετοιμαστεί καλύτερα το σύστημα υγείας. Δεχθείτε τη βαθειά μας ευγνωμοσύνη. Υπομένουμε για να τα καταφέρουμε” κατέληξε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας, αν και ρωτήθηκε, δεν θέλησε να απαντήσει πότε θα αρθούν τα περιοριστικά δεδομένα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, κυρίως για τους ηλικιωμένους λέγοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν λαμβάνοντας υπόψιν μία σειρά από παραμέτρους.

«Η μάχη με τον ιό κρίνεται στις λεπτομέρειες. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι είναι πιθανό να μολύνουν το ένα το άλλο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να βγει κάποιος που έχει συμπτώματα ή νοσεί και βρίσκεται σε καραντίνα, χρειάζεται πρώτα να περάσει τρία 24ωρα χωρίς πυρετό και να μην χρησιμοποιεί αντιπυρετικό καθώς επίσης και να έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα στο αναπνευστικό.

Για τον οίκο ευγηρίας, είπε πως τα μόνα άτομα που θα μπορούν να πηγαίνουν είναι το προσωπικό, το οποίο θα ελέγχεται, θα γίνεται συνεχώς χρήση μάσκας, θα εφαρμόζεται η υγιεινή των χεριών και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να προσέρχονται στον χώρο εργασίας.

Δεν φαίνεται να επαναμολύνονται ασθενείς που έχουν αναρρώσει

Ο κύριος Τσιόδρας είπε για μία ακόμη φορά ότι η νόσος υποεκτιμάται διεθνώς από 10 έως 100 φορές και τόνισε ότι αυτό μπορεί να μας εκπλήξει και ευχάριστα όταν θα αρχίσουν τα μαζικά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, τονίζοντας ότι «όταν ανοίγεις τον εργαστηριακό έλεγχο σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτό βοηθά μία χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα επαναλοιμώξεων και σε σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν τη Νότια Κορέα, όπου κάποιοι ασθενείς είχαν αναρρώσει και βρέθηκαν ξανά θετικοί στον ιό, ο κύριος Τσιόδρας είπε ότι «αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε κακή τεχνική λήψης των δειγμάτων είτε στην μακρά παραμονή του ίδου του υλικού του ιού στον οργανισμό τους χωρίς αυτό να μολύνει», τονίζοντας πως ο ΠΟΥ θα διερευνήσει αν είναι πιθανή η επαναλοίμωξη, αν και ο ίδιος τόνισε λακωνικά «μάλλον όχι».

Γιατί είναι λάθος η ανοσία της αγέλης

Φαίνεται ότι μετά από λοίμωξη με τον Covid-19 θα έχουμε κάποια μορφή ανοσίας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε από τους άλλους κορονοϊούς, αυτή η απάντηση της ανοσίας θα κρατήσει ένα χρόνο. «Δεν φαίνεται ότι θα έχουμε μεγάλη ανοσία στον πληθυσμό» τόνισε ο κύριος Τσιόδρας αναφερόμενος και σε άλλες χώρες που ακολούθησαν διαφορετικές στρατηγικές από τη δική μας.

Όπως είπε, εκτιμά ότι η δική μας στρατηγική ήταν σωστή καθώς πέρα από το ότι βοηθήσαμε το σύστημα να οργανωθεί, δώσαμε την ευκαιρία για να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή ένα εμβόλιο. Σταδιακά χτίζεις ανοσία, κυρίως όταν αφήσεις τα νεώτερα άτομα να εκτεθούν, ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας στον πληθυσμό. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έσπευσε να επισημάνει ότι «οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν οι περιορισμοί είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ή όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα».

Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά για τη συμπεριφορά του ιού

Ο κύριος Τσιόδρας αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαφορετικούς τύπους του ιού που «κυκλοφορούν» στον κόσμο, είπε ότι υπάρχουν αλλαγές και συγκεκριμένοι υπότυποι του ιού οι οποίοι όμως δεν οδηγούν σε διαφορετική βιολογική συμπεριφορά.

Επίσης, εξήγησε ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα για κάποιες μεταλλάξεις στο σημείο όπου ο ιός «κολλάει» πάνω στο κύτταρο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε πως μια τέτοια μετάλλαξη θα επηρεάσει την συμπεριφορά του ιού είτε προς το χειρότερο είτε προς το καλύτερο».

Τέλος, αναφερόμενος στις 60 και πλέον προσπάθειες που γίνονται για την παρασκευή εμβολίου, τις χαρακτήρισε πολύ αρχικές και συμπλήρωσε πως οι παρατηρήσεις δεν θα πρέπει να είναι βιαστικές καθώς «θα περάσουν μήνες για να έχουμε ένα εμβόλιο».

 Δείτε το Video, με την ενημέρωση της Μεγάλης Δευτέρας:

Αυστηρές συστάσεις σε όσους παραβιάζουν τους νόμους από τον Ν. Χαρδαλιά

Αυστηρές συστάσεις σε όσους παραβιάζουν τους νόμους και τις οδηγίες των ειδικών, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του Covid 19 στην Ελλάδα.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί, κάθε μέρα είναι και ένα διαφορετικό στοίχημα στη μάχη μας κατά του ιού. Όσοι θεωρούν ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο σφάλλουν. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε αρκετές μέρες μπροστά μας για να μπορέσουμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα» ανέφερε. Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν σπίτι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο, ας μην λυγίσουμε στην τελική ευθεία».

Συστάσεις της Ιεραρχίας και εξαιρέσεις

Η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας και των πιστών, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ακολούθησαν τις συστάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και τους νόμους της Πολιτείας, δίνοντας μήνυμα ευθύνης και πραγματικής αγάπης για τους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν, με δύο μόνο εξαιρέσεις. «Πέρα των νομικών συνεπειών, κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν είναι περισσότερο πιστοί,] χριστιανοί απο άλλους, πόσο μάλλον όταν παραβιάζουν οι ίδιοι τις συστάσεις της ίδιας της Ιεράς Συνόδους και τους νόμους του ελληνικού κράτους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας».

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, κι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς καθ΄ όλη την διάρκεια της Μ. Εβδομάδας. «Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες και είναι για να τηρούνται και να ισχύουν για όλους χωρίς εξαιρέσεις», τόνισε.

Τόνισε επίσης ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.

Οίκοι ευγηρίας

Αυστηρές συστάσεις έκανε ο κ. Χαρδαλιάς και για τους οίκους ευγηρίας. Κάλεσε όλους όσους έχουν την ευθύνη λειτουργίας των οίκων ευγηρίας ή μονάδων φροντίδας ηλικιωμένω , είτε ως ιδιοκτήτες, είτε ως φορείς, να τηρούν κάθε πρωτόκολλο προστασίας αναφορικά με την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων. «Οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς, διαρκείς και κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται σαν απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τον καταυλισμό Ρομά στον οικισμό Δροσερό, Ξάνθης και τα κρούσματα σε μωρά

Για τον καταυλισμό Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως το παιδί που βρέθηκε θετικό «δημιούργησε αγωνίες». Πήραμε 335 δείγματα και στις επόμενες 18 ώρες θα έχουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα.

Στην περιοχή έχουμε μεγάλα επιδημιολογικά φορτία και η ευρύτερη περιοχή παρακολουθείται στενά, είπε ο υφυπουργός. «Το θετικό κρούσμα της μικρής που βρέθηκε θετικό στον οικισμό Δροσερό των Ρομά στην Ξάνθη, μας δημιούργησε εύλογες αγωνίες. Μεταβήκαμε εσπευσμένα στην Ξάνθη με συνεργεία του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ και σήμερα το πρωί προχωρήσαμε στη λήψη 335 δειγμάτων που εστάλησαν σε τρία διαφορετικά εργαστήρια.

Στις επόμενες 18 ώρες θα έχουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα που χρειαζόμαστε, για να μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη κίνηση». Όπως είπε ο υφυπουργός, όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, και η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι βασισμένη σε επιστημονικά κριτήρια και θα αποβλέπει στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην μη εξάπλωση του ιού στην ευρύτερη περιοχή.

Παράταση περιοριστικών μέτρων 

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε παράταση της καραντίνας στην δημοτική κοινότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς για 10 ημέρες, για καθαρά προληπτικούς λόγους, όπως είπε. Επίσης παρατείνονται μέχρι 27 Απριλίου, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από 31 Μαρτίου στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης. Με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού αποφασίστηκε επίσης η παράταση του περιορισμού κίνησης πολιτών στην νέα παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι τις 20 Απριλίου. Επίσης ανακοινώθηκε χθες ο περιορισμός κίνησης των πολιτών σε σημεία του δήμου Ιωαννίνων.

Αύριο Μεγάλη Τρίτη, ολοκληρώνεται η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.

Σε διαφορετικές ημερομηνίες οι συντάξεις προς αποφυγή συνωστισμού

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Βρούτσης την Κυριακή στον ΣΚΑΙ, η αλλαγή γίνεται για να μην υπάρξουν ξανά εικόνες συνωστισμού συνταξιούχων έξω από τα τραπεζικά καταστήματα.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε σε αυστηρό τόνο τους υπεύθυνους αυτών των δομών να τηρούν κατά γράμμα το πρωτόκολλο προστασίας του ΕΟΔΥ, διαμηνύοντας χαρακτηριστικά: «Κάθε παράβαση των μέτρων θα αντιμετωπίζεται ως απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής».

Συγκεκριμένα:

ΙΚΑ – ΟΤΕ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι συντάξεις θα πληρωθούν στις 22 Απριλίου για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1 3 5 7 9. Οι συντάξεις θα πληρωθούν στις 24 Απριλίου για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0 2 4 6 8.

ΟΑΕΕ – ΟΓΑ – ΕΕΤΑΑ: Οι συντάξεις θα πληρωθούν στις 27 Απριλίου

ΝΑΤ – Δημόσιο, ΔΕΗ – ΕΤΑΠ –  ΜΜΕ: Οι συντάξεις θα πληρωθούν στις 29 Απριλίου.

Ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε επίσης, ότι την Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα της ψηφιακής έκδοσης συντάξεων για δυο μεγάλες  κατηγορίες συνταξιούχων.