«Θεός φυλάξοι» από τους αμετανόητους ιερείς

Επί ποδός βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο μετά τα δύο “κρούσματα” απειθαρχίας εκ μέρους ιερέων, οι οποίοι, κατά παράβαση των αποφάσεων του κράτους αλλά και των αυστηρών οδηγιών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, άνοιξαν χθες “κρυφά” τις πλαϊνές πόρτες δύο ναών, στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα, για να κοινωνήσουν πιστούς που είχαν προσέλθει στις Εκκλησίες!

Καθώς απο σήμερα εισεχόμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα, στην κυβέρνηση κορυφώνεται η αγωνία για το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν μαζικά ανάλογα φαινόμενα. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες του Economico, από χθες το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ενώ εξετάζεται ακόμα και η επιβολή ακόμα πιο αυστηρών μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κοροναϊού σε ευρύτερες κοινότητες.

Αυτόφωρο

Χθες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε  αυτόφωρη διαδικασία , η οποία  λήγει σήμερα  τα μεσάνυχτα  για τη σύλληψη του ιερέα στο Κουκάκι που προσέφερε τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς παρά την απαγόρευση και τις αντίθετες οδηγίες της Ιεράς Συνόδου.

Ήδη έχουν επιληφθεί οι αρμόδιοι κατά τόπους εισαγγελικοί λειτουργοί και έχουν σχηματιστεί δικογραφίες τόσο για το περιστατικό στο Κουκάκι όσο και την και την Κέρκυρα και έχουν ,κινηθεί αυτόφωρες διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης έχει σχηματίσει δικογραφία για το περιστατικό στο Κουκάκι, όπως έχει σχηματίσει και ο Εισαγγελέας Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης.

Πρόστιμο και βαριές ποινές

Οι ιερείς αντιμετωπίζουν με βάση την ΚΥΑ όσο και το άρθρο 285 ΠΚ βαριά χρηματικά προστιμα και ποινές έως και 5 χρόνια φυλάκιση, ενώ αν αποδειχτεί πως μεταδόθηκε σε άλλα (περισσότερα) πρόσωπα ο ιός , τότε αντιμετωπίζουν και κακουργήματα.

Τι προβλέπει ο Νόμος για τη Θεία Κοινωνία την περίοδο της καραντίνας

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει οι λειτουργίες να γίνουν με τρόπο σεμνό και λιτό, ιδιαίτερα αυτές που θα μεταδοθούν από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Παράλληλα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας για τα νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020 επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:

-Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ.

-Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι στις αρχές Μαρτίου ,η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, αντικρούοντας την τοποθέτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου,ότι η θεία κοινωνία δεν μπορεί να είναι αιτία μετάδοσης ασθενειών, ξεκαθάρισε ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουταλάκι.

Παρέμβαση Εισαγγελέα είχε ζητήσει ο Χαρδαλιάς

Πριν την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ζητήσει με δήλωσή του την παρέμβαση του εισαγγελέα.

“Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες”.

Και η Αρχιεπισκοπή

Και  η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όμως,  ζήτησε να γίνει έρευνα για περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι, μετά από φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν τον ιερέα της εκκλησίας να προσφέρει τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς από την πίσω πόρτα του ναού.

Η πράξη του ιερέα προκάλεσε την αντίδραση και τις διαμαρτυρίες γειτόνων και περιοίκων, οι οποίοι κάλεσαν τον ιερέα να σταματήσει, όμως εκείνος φέρεται να υποστήριξε ότι είναι νόμιμο αυτό που κάνει.

Σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τονίζει ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους. Υπογραμμίζει επίσης ότι ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.