Δικογραφίες για την Θεία Κοινωνία σε Κουκάκι και Κέρκυρα - Δείτε φωτογραφίες από τις εκκλησίες

Δικογραφίες σχηματίστηκαν σε Αθήνα και Κέρκυρα για τις δύο περιπτώσεις θείας μετάληψης παρά την απαγόρευση.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης έχει σχηματίσει δικογραφία μέσω της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό στο Κουκάκι, όπως έχει σχηματίσει και ο Εισαγγελέας Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, κατά τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις , αναζητείται από τις αρχές ο ιερέας για παραβίαση των μέτρων προστασίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι αρχές , με τη χρήση συγκεκριμένου οπτικού υλικού,  επιχειρούν να ταυτοποιήσουν και άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως συνέδραμαν τον ιερέα στην περιοχή του Κουκακίου.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ζητήσει την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα. 

Σε δήλωσή του ο υφυπουργός  επεσήμανε: «Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών και τη Δημόσια Υγεία».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του επικοινώνησε ήδη με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Έρευνα διεξάγεται και από την Αρχιεπισκοπή.

Τι συνέβη

Στο Κουκάκι

Στα πράσα συνέλαβε ο φακός τον ιερέα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι, να προσφέρει τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς, κυρίως μεγάλης ηλικίας από την πίσω πόρτα του ναού.

Οι γείτονες και οι περαστικοί αντέδρασαν με οργή ζητώντας από τον ιερέα να διακόψει την παράνομη δραστηριότητά του αλλά απτόητος ο κληρικός απαντούσε «όχι είναι νόμιμο αυτό που κάνω».Η διαδικασία της Θείας Κοινωνίας συνεχίστηκε για πολύ ώρα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των περιοίκων.

image.ashx_.jpg

Στην Κέρκυρα

Κανονικά τελέστηκε το μυστήριο της θείας κοινωνίας  και στον Άγιο Σπυρίδωνα της Κέρκυρας. Όπως γράφει το kerkyrasimera.gr, μέσα στην στην εκκλησία, εκτός απο  τους ιερείς και τους ψάλτες παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικησης, με τον συνολικό αριθμό, μαζί με δημοσιογράφους και οπερατέρ, να ξεπερνά τα 15 άτομα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μπροστά στις κάμερες Μητροπολίτης, ιερείς και πιστοί προχώρησαν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας παρά τις απαγορεύσεις που υπάρχουν αλλά και τις επίσημες θέσεις που έχουν καταθέσει ακόμα και άνθρωποι της εκκλησίας.

Κέρκυρα: Θεία κοινωνία στον Άγιο Σπυρίδωνα παρά την απαγόρευση

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Χαρδαλιάς είχε επισημάνει την ανάγκη να τηρηθούν ευλαβικά οι απαγορεύσεις συναθροίσεων σε εκκλησίες.

Η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης και οι ναοί θα είναι κλειστοί για το κοινό,είχε δηλώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ενημέρωση του υπουργού

Με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα επικοινώνησε το απόγευμα της Κυριακής ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Ο Υπουργός ενημερωσε τον κ. Πλιώτα για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τόσο στο Κουκάκι όσο και στην Κέρκυρα και ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς τα πραγματικά περιστατικά. Τέλος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους Εισαγγελείς, οι οποίοι θα επιτελέσουν πλήρως το καθήκον τους.