Επειγόντως στην Λάρισα Χαρδαλιάς-Τσιόδρας - Μαζικά τεστ στους Ρομά - Καραντίνα και στην δομή προσφύγων

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές μετά την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της συνοικίας Νέα Σμύρνη, στη Λάρισα. Είκοσι άνθρωποι διαγνώστηκαν θετικοί στο νέο κορονοϊό ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός μπορεί να μεγαλώσει.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη γι’ αυτό στην περιοχή μετέβη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού.

Το πρωί έφτασε στην αποκλεισμένη περιοχή της Νέας Σμύρνης, στη Λάρισα, τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και ξεκίνησαν τα μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό στους Ρομά κατοίκους του καταυλισμού.

Και στην δομή μεταναστών

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον οικισμό των Ρομά  σε καραντίνα θα μπει και η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο της Λάρισας, καθώς από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι ο 32χρονος Ρομά που ήταν το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα είχε επαφές και με μη διαμένοντες στη συγκεκριμένη δομή.

Από το μέτρο αυτό θα επηρεαστούν οι ζωές 5.000 πολιτών ανέφερε ο Δήμαρχος Λαρισαίων με την καραντίνα να διαρκεί μέχρι τις 23 Απριλίου και να αφορά τον οικισμό Ρομά αλλά και μέρος της συνοικίας που περικλείεται από τις εξής οδούς: Αεροδρομίου – Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα, όπως αναφέρει το onlarissa.gr.

Σημειώνεται ότι όλοι οι θετικοί στον ιό θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Αρωγή», όπου θα παρακολουθούνται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία με μέριμνα της ΓΓΠΠ.

Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ακόμα ο γγ Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γγ Κοινωνικής αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης και ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ Φοίβος Θεοδώρου. Το κλιμάκιο συνοδεύει ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος.