«Βόμβα» κορωνοϊού στην Λάρισα: 20 κρούσματα σε οικισμό Ρομά – 5.000 άτομα σε καραντίνα

Συναγερμός επικρατεί σε οικισμό 3.000 ατόμων στην Λάρισα, όπου βρέθηκαν θετικά 20 από τα 29 δείγματα επαφών ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού. Οι τοπικές αρχές, ανεβάζουν τον αριθμό των πολιτών που θα τεθούν σε καραντίνα ακόμα και στις 5.000.

Από τις 11μ.μ χθες το βράδυ, μεγάλο τμήμα του οικισμού Ρομά στην Νέα Σμύρνη έχει τεθεί σε καραντίνα με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, όταν έγινε γνωστό πως 13 από τα πρώτα 17 δείγματα είχαν βγει θετικά.

Lίγο αργότερα έγιναν γνωστά και τα υπόλοιπα αποτελέσματα και, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης δήλωσε ότι «επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια». Οι αρχές φοβούνται τώρα το ενδεχόμενο επιδημικής έξαρσης στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στην Λάρισα, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση επαφών.

Τα πρώτα δείγματα είχαν ληφθεί από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το πρωί της Πέμπτης και από τα 29 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με 32χρονο ασθενή, μόλις 9 ήταν αρνητικά στον κορωνοϊό.

Όπως είπε ο δήμαρχος Λαρισαίων «αυτό οδήγησε όλους και κυρίως την Πολιτική Προστασία να προχωρήσει σε καραντίνα ενός σημαντικού κομματιού της Νέας Σμύρνης», εκτιμώντας πως η καραντίνα μπορεί τελικά να αφορά ακόμα και 5.000 άτομα.

«Τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνταν όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το φαινόμενο» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης. Σήμερα, κλιμάκιο γιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, σε συνεργασία με τον δήμο Λαρισαίων θα προβούν σε επιπλέον ελέγχους δειγμάτων στην συνοικία ώστε να αποτυπωθεί καλύτερη το μέγεθος εξάπλωσης του ιού.

Στα σχέδια του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ.Νίκου Χαρδαλιά και των Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού και Δημάρχου Λάρισας κ. Απόστολου Καλογιάννη είναι να διαμορφωθεί κατάλληλα χώρος της «Αρωγής» και να φιλοξενηθούν εκεί οι θετικοί στον ιό.

Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και πολλαπλασιαστή η συνοικία Ν.Σμύρνη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον και άρση της δυνατότητας μετακίνησής των κατοίκων εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα. Ο οικισμός γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης