71 νέα κρούσματα, 1.955 συνολικά - 87 οι θάνατοι, 79 διασωληνωμένοι

71 είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, που κατεγράφησαν στην Ελλάδα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο,  σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, από το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε επίσης, ότι συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 1.955 και οι θάνατοι την Πέμπτη ανέρχονταν σε τρεις.

Ωστόσο δύο ώρες μετά την τακτική ενημέρωση των 18:00, τα δελτία ειδήσεων μετέδωσαν, γύρω στις 20:00, ότι επιβεβαιώθηκε ένας ακόμη θάνατος.

Ο εκλιπών είναι ένας 79χρονος άνδρας από την κοινότητα Μεσσοποταμία, του Δήμου Καστοριάς, που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, της Θεσσαλονίκης και που δυστυχώς κατέληξε ανεβάζοντας τον αρριθμό των θανάτων, που κατεγράφησαν στην Ελλάδα την Πέμπτη, 9 Απρίλίου 2020, στους τέσσερις.

Ο κος Τσιόδρας, είχε επίσης ανακοινώσει, ότι 79 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 86 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, από την πανδημία στην χώρα μας.

Περισσότερα για τη χρήση γαντιών και μάσκας

Η επιτροπή ειδικών, καθιστά σαφές, πως δεν προτείνει την γενικευμένη χρήση μάσκας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.

Για τα γάντια, ο έγκριτος καθηγητής λοιμωξιολογίας, είπε πως υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις πως προστατεύουν ενώ είπε πως μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη. «Τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμμένη χρήση, μπορεί να έχουν μικρής έκτασης τρύπες.

Μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό, ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια όπως μολύνει τα χέρια και να μολύνουμε τον εαυτό μας και επιφάνειες. Θα πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε γάντια στις εξωτερικές μας δραστηριότητες, ας τα αφήσουμε στους υγειονομικούς. Εμείς να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό» είπε.

«Νοσήματα μπαίνουν σε pause»

Κάποια νοσήματα συνεχίζουν την πορεία τους και κάποια είναι σαν να μπαίνουν σε «pause». Καρδιολόγοι μου έχουν πει πως δεν έχουμε ίδια εμφράγματα. Δεν ξέρουμε ακριβώς τον λόγο γιατί κάποια από τα νοσήματα δεν προχωρούν. Δεν είναι τόσο ο λόγος πως δεν ζητούν βοήθεια. Τα κακοήθη νοσήματα συνεχίζονται.

Ποιος κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά

«Δεν υπάρχει σαφές κριτήριο που να ξεκαθαρίζει ποιος θα κάνει τη βαριά νόσο και ποιος θα είναι ασυμπτωματικός. Ξέρουμε για τους ηλικιωμένους πως θα νοσήσουν σοβαρά αλλά ξέρουμε και νέους που μπορεί να νοσήσουν σοβαρά, πολύ σπανιότερα. Δεν το κατανοούμε επαρκώς ακόμη. Συνάδελφοι εξετάζουν την πολύ χαμηλή και την επιθετική άμυνα για να έχουμε πληροφορίες» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Νίκος Χαρδαλιάς για τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας

Αναφορικά με το ζήτημα της λειτουργίας των ναών τις ημέρες του Πάσχα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων,  Νίκος Χαρδαλιάς, ήταν σαφής: «Να παραμείνουμε στο σπίτι και να ακολουθήσουμε την προτροπή της Ιεράς Συνόδου», επισήμανε.

Η πολιτεία έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθεί χωρίς εξαιρέσεις ο συγχρωτισμός των πολιτών και μετάδοσης του ιού, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Εκκλησία της Ελλάδος συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού, έδωσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γενναιότητας στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας, κατευθύνεις προς τους πιστούς ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Επικαλούμενος τις σημερινές διευκρινίσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδας, Μητροπολίτη Ναύπακτου, είπε ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερούς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών, δηλαδή για έναν ψάλτη και ένα νεωκόρο.

Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς, τόνισε εμφατικά.

Ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση να ακολουθήσουμε την προτροπή της Ιεράς Συνόδου να παραμείνουμε στο σπίτι προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή και πως δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια.

Επιπρόσθετα ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως συνεχίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο όσον αφορά στα αεροδρόμια, τονίζοντας πως σε εξέταση για τον κορονοϊό υποβάλλονται οι επιβάτες όλων των τακτικών πτήσεων που φθάνουν στη χώρα.