Τηλεδιάσκεψη Mητσοτάκη - εντατικολόγων: «Ότι θα ξανάρθει η επιδημία τον Οκτώβριο είναι περίπου βέβαιο»

Στην ανάγκη να προετοιμαστεί το ΕΣΥ για ένα δεύτερο γύρο της πανδημίας τον Οκτώβριο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης  με στελέχη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας πέντε μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων, το απόγευμα της Τρίτης.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση των κύριων αναγκών που έχουν οι ΜΕΘ, προκειμένου να προχωρήσει η ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις υλικοτεχνικές υποδομές και το έμψυχο δυναμικό που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση, και πέραν του Covid-19.

Αφού συνεχάρη και ευχαρίστησε τους εντατικολόγους για την ανυπολόγιστη προσφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε “δεν θα θέλω ποτέ να ξαναφτάσουμε στο σημείο -το δύσκολο σημείο, θυμάμαι είχα γίνει και εγώ αποδέκτης τέτοιων αιτημάτων- να πρέπει να ζητείται η παρέμβαση ενός πολιτικού για το ποιος Έλληνας πολίτης θα έχει ή δεν θα έχει τελικά πρόσβαση σε ένα κρεβάτι Εντατικής”.

Αφού άκουσε τους διευθυντές των Εντατικών, ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων: “Όταν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, είχαμε πλήρη εικόνα των εγγενών αδυναμιών. Ήταν παραμελημένες οι εντατικές από πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν. Έπρεπε να κερδίσουμε το χρόνο. Γι’ αυτό τον κύκλο της επιδημίας μέχρι και το καλοκαίρι, πιστεύω ότι ο χρόνος κερδήθηκε. Και αν κρίνει από τα στοιχεία που κοιτάζω κάθε πρωί για τις διασωληνώσεις και τις κενές εντατικές, πιστεύω ότι αν δεν κάνουμε κάτι λάθος, θα έχουμε κερδίσει το χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο. Ότι θα ξανάρθει αυτή η επιδημία είναι περίπου βέβαιο. Αλλά θα μας βρει πιο έτοιμους, και σε θεραπευτικά πρωτόκολλα, όχι σε εμβόλια ακόμα, αλλά πιο έτοιμους σε διάγνωση, τεστ, κλπ. Και σίγουρα πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι σε υποδομή εντατικών, θα φτάσουμε τον Οκτώβριο και θα κάνουμε τη σύγκριση με πέρυσι. Πολλές από τις παραγγελίες μας, ειδικά για αναπνευστήρες, θα έρθουν τους επόμενους 2-3 μήνες, αξιοποιούμε ιδιωτικές δωρεές όχι με ορίζοντα τι θα γίνει τον επόμενο μήνα, αλλά για να αφήσουμε μια μόνιμη παρακαταθήκη στο ΕΣΥ”.

Οι εντατικολόγοι που έλαβαν μέρος στην τηλεδιάσκεψη ήταν , ο Απόστολο Αρμαγανίδης από το “Αττικόν”, η Αναστασία Κοτανίδου από τον “Ευαγγελισμό”, η  Αντωνία Κουτσούκου από το νοσοκομείο “Η Σωτηρία”, η Ελένη Γκέκα από το ΑΧΕΠΑ και η Μηλίτσα Μπιτζάνη από το “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης.