Σ. Τσιόδρας: Συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά δεν εφησυχάζουμε, αλλιώς «ο ιός θα μας διαλύσει»

Στα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωσή του ο Σ. Τσιόδρας, ο οποίος όμως εξήγησε με έμφαση ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε «γιατί αν συμβεί αυτό ο ιός θα μας διαλύσει γρήγορα».

Όπως είπε ο κ. Τσιόδας βλέπει την πορεία της επιδημίας με μια συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζοντας πως υπάρχουν «μικρά, αισιόδοξα μηνύματα, μια βραδεία αύξηση, ίσως αργότερα να έχουμε και μείωση, αλλά αυτό εξαρτάται μόνον από εμάς» και πρόσθεσε ότι μπορούμε να χαρούμε αλλά να θυμάστε ότι γρήγορα μπορούμε να φθάσουμε στο άλλο άκρο συστήνοντας την πλήρη και πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Τσιόδρας: από νοσοκομείο σε νοσοκομείο πριν την ενημέρωση των 6 μ ...

 

«Δεν θα μείνουμε για πάντα κλειδωμένοι μέσα. Αυτά τα μέτρα που εφαρμόζουμε κάθε μέρα σώζουν ζωές», είπε χαρακτηριστικά και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, όταν τα στοιχεία είναι εμπεριστατωμένα και μας δείχνουν, ότι είναι ένα βήμα, που θα μπορούμε να το κάνουμε.

Ας μείνουμε σπίτι για να δώσουμε χρόνο στους γιατρούς των ΜΕΘ,  να συνεχίσουν την καλή δουλειά τους

Ελπίδες από νέο πειραματικό φάρμακο

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των ιατρικών συντακτών, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην ανακάλυψη ενός πειραματικού φαρμάκου από κινέζους επιστήμονες, το οποίο γεννά ελπίδες στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. Όπωςσχολίασε  τα φάρμακο αυτό φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από άλλα διαθέσιμα φάρμακα για τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός, αλλά και σε αυτή την περίπτωση εξήγησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δούμε στην πράξη την αποτελεσματικότητά του.

Συντονίζει τους γιατρούς στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» ο Σωτήρης ...

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: Ο κορωνοϊός, δεν μεταδίδεται από τις γάτες

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα ζώα συντροφιάς και πιο συγκεκριμένα στις γάτες για τις οποίες υπήρχαν κάποιες δημοσιεύσεις που υποστήριζαν ότι μολύνονται από τον ιό και διερευνάται η πιθανότητα μετάδοσής του στον άνθρωπο.

«Μια υπό δημοσιεύση μελέτη, ότι και οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με ήπια λοίμωξη από τον ιό, όχι όμως τα σκυλιά, τα κοτόπουλα, το γουρούνια και οι πάπιες. Νομίζω ότι όσοι έχουν γάτες δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς ακόμη και αυτός ο πειραματικός τρόπος μόλυνσής τους δεν φαίνεται να σχετίζεται με την μετάδοση του ιού στον άνθρωπο».

Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει αυτά τα στοιχεία να οδηγούν σε εγκατάλειψη των κατοικίδιων, γιατί με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σοβαρό ρόλο στη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους, τόνισε ο κος Τσιόδρας.