Κίνδυνος για ελλείψεις τροφίμων και ανατιμήσεις - Χωρίς εργάτες γης οι παραγωγοί - Σκέψεις να χρησιμοποιηθούν πρόσφυγες

Τρεις επικεφαλής παγκόσμιων οργανισμών προειδοποιούν: Τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημία του Κορωνοϊού απειλούν τον πλανήτη με ελλείψεις τροφίμων.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί Εμπορίου, Υγείας, καθώς και ο Διεθνής Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία συστήνουν στα κράτη να λαμβάνουν μέριμνα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και των διαταραχών στο διεθνές εμπόριο προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι όπως οι ελλείψεις και αλλοιώσεις τροφίμων, οι ανατιμήσεις καθώς και η διακοπή της επισιτιστικής βοήθειας ευάλωτων πληθυσμών της Γης.

Στις ανησυχίες των διεθνών φορέων είναι η πρόκληση πανικού στις αγορές με αποτέλεσμα τα κράτη να περιορίζουν περαιτέρω τις εξαγωγές τροφίμων: «Η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα περιορισμών στις εξαγωγές, μεταβάλλοντας την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης τροφίμων, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών και την αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών.

Στην Ελλάδα

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας, με τον Μάκη Βορίδη και την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου να αναζητούν λύση.

Τα μέτρα απαγόρευσης στις μετακινήσεις των εργατών γης, λόγω του κορωνοϊού, αν δεν περιοριστούν, θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στην ελληνική αγορά. Οι αγρότες απειλούνται με μεγάλη οικονομική ζημιά, και ιδίως σε μια περίοδο που έχει μπροστά της τη συγκομιδή κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων, καρπουζιών, σταφίδας, φασολιών αλλά και πατάτας.

Αναζητώντας εργάτες γης

«Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, έχουμε ανάγκη 5.000-7.000 εργατών γης» είπε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας αλλά και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων. Και συνεχίζει: «Η συντριπτική τους πλειονότητα  έρχεται για απασχόληση εποχική από την Αλβανία. Είναι αναγκαίοι καθώς, για παράδειγμα, έχουν μεγάλη εμπειρία στην εργασία του αραιώματος των κλαδιών της ροδακινιάς. Εργασία η οποία απαιτείται τώρα τον Απρίλιο και τον Μάιο ώστε να υπάρχει εμπορεύσιμο προϊόν κατά τη συγκομιδή του». Οπως εξηγεί ο πρόεδρος των Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας, «πυρηνόκαρπα, τα ροδάκινα ή τα βερίκοκα, θα πρέπει να μαζευτούν από τα κλαδιά σε δύο με τρεις μέρες από τη στιγμή που θα ωριμάσουν, διαφορετικά θα χαθεί η παραγωγή. Αν δεν διαθέτουμε τους εργάτες, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα».

Πρόσφυγες

Ο ίδιος μιλάει στα «ΝΕΑ» για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κοινοπραξία για την αντιμετώπιση του προβλήματος εισόδου των αλβανών εργατών. Αφενός έχει στείλει επιστολή στις αλβανικές αρχές διερευνώντας τις προθέσεις τους για το αν θα επιτρέψουν την έξοδο από τη χώρα τους των εργατών και αφετέρου έχει στραφεί στην αναζήτηση δυναμικού από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της περιοχής. Οπως λέει, κατόπιν σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, του ΟΑΕΔ και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τεσσάρων κέντρων φιλοξενίας στην Ημαθία, στη Θεσσαλονίκη και στην Πιερία, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων θα συντονίσει τη διαδικασία για την εύρεση εργατών. «Από τους περίπου 2.000 που φιλοξενούνται εκτιμούμε ότι περί τους 500 μπορούν να απασχοληθούν, πάντα με τις νόμιμες προϋποθέσεις, στις γεωργικές εκτάσεις».

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί της Μεσσηνίας μιλάει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ) Γιώργος Κατσούλης: «Το κύριο πρόβλημά μας με την εύρεση εργατών γης είναι τώρα με τις εποχικές καλλιέργειες. Η περίοδος της συγκομιδής έχει μεγάλες ανάγκες σε εργατικά χέρια». Σε περίπου δέκα ημέρες στην περιοχή θα ξεκινήσει η συγκομιδή της πατάτας, ενώ τους επόμενους μήνες απαιτείται η προετοιμασία της κορινθιακής σταφίδας και των αμπελιών ή θα πρέπει να μαζευτούν φασόλια και άλλα κηπευτικά προϊόντα.

Μιλώντας χθες στον Σκάι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας τροφίμων.

 

Προτεινόμενα για εσάς