SOS: «Καρδιοπαθείς πεθαίνουν σπίτι τους. Δεν ισχύει για αυτούς το "δεν πάω νοσοκομείο"»

«Το “μην πάτε στο νοσοκομείο” δεν ισχύει για αρρώστους που έχουν οξέα καρδιακά επεισόδια. Δηλαδή πόνο στο στήθος. Είναι άδειες οι καρδιολογικές κλινικές!»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Γουδέβενος για καρδιοπαθείς που, όπως λέει, έχουν παρερμηνεύσει την γενική οδηγία «μένουμε σπίτι» για την πανδημία κορωνοϊού, μιλώντας τον ιατρικό ιστότοπο iatropedia.gr

«Στα νοσοκομεία, αν πας στις καρδιολογικές κλινικές είναι άδειες. Δεν πάει κανένα έμφραγμα, τι γίνεται; Ο ιός εξαφάνισε τα εμφράγματα; Έχουμε θανάτους ή όσοι πάνε στο νοσοκομείο φτάνουν αργά και μετά έχουν πολλές επιπλοκές και για τους ίδιους και για τους γιατρούς».

«Πεθαίνουν στο σπίτι τους οι άνθρωποι,εξηγεί. Μου έχουν τύχει εμένα περιστατικά. Μου τηλεφωνούν ασθενείς και μου λένε “έλα γιατρέ πονάω, δεν πάω σε νοσοκομείο”. Και τους λέω να τρέξουν γρήγορα σε εφημερεύον νοσοκομείο και να μην περιμένουν και δεν πάνε γιατί φοβούνται. Η πρώτη ώρα είναι η πιο σημαντική στο έμφραγμα. Το έμφραγμα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι».

Το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, όπως τονίζει ο κ. Γουδέβενος. Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει καταγράψει πτώση κατά 75% στις εισαγωγές με αιτία το έμφραγμα του μυοκαρδίου τους τελευταίους μήνες, στις καρδιολογικές κλινικές των νοσοκομείων όλης της Ευρώπης.

Το σύμπτωμα που πρέπει να οδηγήσει στο νοσοκομείο

Για τα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους ασθενείς, ο πρόεδρος της καρδιολογικής εταιρείας περιγράφει: «Ο πόνος στο στήθος είναι ένας πόνος που δεν έχουν ξανανιώσει. Ένα κάψιμο, μια δυσφορία που δεν περνάει, πάει στους ώμους, πάει στα σαγόνια, ιδρώνει ο άρρωστος, έχει τάση για εμετό. Τι θα κάνει τότε; Φυσικά δεν θα πάρει τον γιατρό του τηλέφωνο για να του πει ο γιατρός ο εξωτερικός τι θα κάνει. Να φύγει τρέχοντας να πάει σε νοσοκομείο. Κι αν αργήσει το ΕΚΑΒ να τον πάρει κάποιος με αμάξι και να φύγει. Να πάει νοσοκομείο αμέσως».

Θα πεθάνουν 30.000 φέτος

«Πρέπει να προσέξουμε περισσότερο τους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, γιατί θα πεθάνουν 30 χιλιάδες φέτος, δηλαδή πολύ περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που θα πεθάνουν από τον κορωνοϊό. Ο κόσμος φοβάται να πάει στα νοσοκομεία και υπάρχει κάθετη πτώση στην παρουσία εμφραγμάτων στα νοσοκομεία, ή και αυτοί που πηγαίνουν, φτάνουν καθυστερημένα, το οποίο είναι πολύ κακό.

Κορωνοϊός και καρδιαγγειακά νοσήματα

Κατά τον ίδιο, οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα δεν είχαν σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα. «Από τους 50 θανάτους που είδα στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, κανένας ασθενής δεν είχε σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα. Είχαν οι περισσότεροι αναπνευστικά και μεγάλη ηλικία [..] Από τους διασωληνωμένους, όμως, δεν έχω στοιχεία»

Ο ίδιος επισημαίνει πως δεν είναι όλοι οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά μόνο όσοι πάσχουν από πολύ σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. «Τα άλλα νοσήματα, που έχει κανείς ένα στέντ, ή έχεις λίγη πίεση ή λίγο ζάχαρο δεν αποτελούν κίνδυνο. Αν ένα βαρύ καρδιαγγειακό επεισόδιο θα πάθει κορωνοϊό, όμως, δεν θα έχει καλή πορεία γιατί η καρδιά δεν έχει εφεδρείες για να αντέξει ένα τόσο μεγάλο στρες, δηλαδή την βαριά πνευμονία που κάνει ο κορωνοϊός».