«Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις» - Η Αθήνα στα μπαλκόνια, αποχαιρετά τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης» (Videos)

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο διαδικτυακό κάλεσμα για έναν πρώτο αποχαιρετισμό στον Μανώλη Γλέζου, που έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο δεύτερος, όπως σημειώνεται στο διαδικτυακό κάλεσμα, θα γίνει με τον ίδιο τρόπο, (καθώς η πανδημία δεν επιτρέπει την συγκέντρωση κόσμου στην κηδεία), την ημέρα και την ώρα, που αυτή θα τελεστεί. 

Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που βγήκαν στις 9 το βράδυ στα μπαλκόνια, για να αποχαιρετήσουν βαθιά συγκινημένοι τον Μανώλη Γλέζο, με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, τραγούδια και την ιαχή «ΑΘΑΝΑΤΟΣ». Ανάμεσα στα τραγούδια που επέλεξε ο κόσμος για εκείνος και το τραγούδι σύμβολο, «Bella Ciao», που επιλέχθηκε εύστοχα να  αντηχεί, για τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης», όπως είχε χαρακτηρίσει τον Μανώλη Γλέζο, ο Σαρλ ντε Γκωλ.

 

 

Mε τους «Ήρωες»:

 

Το κάλεσμα…

«Θέλουμε να τον αποχαιρετίσουμε όπως του αξίζει αλλά δεν μπορούμε να βρεθούμε κοντά του, λόγω της πανδημίας. Θα τον αποχαιρετίσουμε όμως με εφευρετικότητα και αγάπη, γιατί θέλουμε να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής», αναφέρονταν στο κάλεσμα με το οποίο το ραντεβού είχε οριστεί για τη Δευτέρα στις 21:00.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα το κάλεσμα: «Σήμερα, 30 του Μάρτη, εν μέσω πανδημίας και δύσκολων καταστάσεων για την κοινωνία και τον λαό, έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος. Έφυγε μια μέρα σαν κι αυτή που εκτελέστηκε και ο Νίκος Μπελογιάννης για να μας θυμίσει ίσως πιο έντονα ότι θα βρίσκεται παρέα και με τους άλλους λαϊκούς αγωνιστές σε κάθε μέρος και στιγμή, εκεί που ζουν οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι.

Θέλουμε να τον αποχαιρετίσουμε όπως του αξίζει αλλά δεν μπορούμε να βρεθούμε κοντά του, λόγω της κατάστασης που αντιμετωπίζει η κοινωνία με την πανδημία. Θα τον αποχαιρετίσουμε όμως, όπως και να ‘χει. Με εφευρετικότητα και αγάπη, γιατί θέλουμε να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και γιατί ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες χρειαζόμαστε κι εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες την αναφορά σε ανθρώπους και παραδείγματα που συμβολίζουν με τον πιο εμβληματικό τρόπο την συλλογική διεκδίκηση, τον αγώνα και την αλληλεγγύη.

Συντονιζόμαστε λοιπόν και κοινοποιούμε παντού το κάλεσμα:

Να βγούμε στα μπαλκόνια σήμερα το βράδυ (Δευτέρα 30/3), στις 9, με παρατεταμένο χειροκρότημα, τη λέξη “ΑΘΑΝΑΤΟΣ” και με τραγούδια. Με τη φωνή ή από τα ηχεία με τραγούδια και με όποιες μουσικές θεωρήσει κανείς ότι ταιριάζουν περισσότερο σε αυτό τον αποχαιρετισμό, συνυφασμένες με τις ιστορικές στιγμές του λαϊκού αγώνα όπου ο Μανώλης Γλέζος έδωσε το παρόν. Αλλά και με κάθε άλλο τρόπο που μπορεί να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμία.

Το ίδιο να κάνουμε και τη μέρα και την ώρα της κηδείας όταν αυτή ανακοινωθεί.

Ψυχή Βαθιά και Καλό Κατευόδιο σύντροφε Μανώλη!».

 

«Όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα»

 

«Αγαπητοί φίλοι, στις παραμονές των εκτελέσεων, στις παραμονές από κάθε μάχη, μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσύ δε σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί κι από μένα. Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα. Κι όταν ακούς τον άνεμο, να περνάει μέσα από τα φύλλα, κι ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα. Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα!»

Μανώλης Γλέζος, 9/9/1922 – 30/3/2020