Ζεστά ροφήματα, παγωμένα ροφήματα... Καθηγήτρια πνευμονολογίας μιλά για τους μύθους στον «πόλεμο» κατά του κορωνοϊού

Στους μύθους που γράφονται όλες αυτές τις ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μεθόδους προφύλαξης από τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε η επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, και συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Παρασκευή Κατσαούνου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ζεστά ροφήματα μπορούν να προλάβουν τη νόσηση από τον κορονοϊό ή να οδηγήσουν σε καλύτερη έκβασή της νόσου, είπε η κ. Κατσαούνου.

Επίσης σημείωσε ότι η κατανάλωση παγωμένων ροφημάτων δεν απαγορεύεται, όπως ευεέως αναφέρεται στα social media ενώ ανέφερε ότι οι γαργάρες με απολυμαντικό στοματικό διάλυμα ή με αλατόνερο δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν. Διέψευσε επίσης ότι αποτελεί διαγνωστικό κριτήριο το αν μπορούμε να κρατήσουμε την αναπνοή μας για δέκα δευτερόλεπτα και δε βήξουμε στο διάστημα αυτό.

Η κ. Κατσαούνου ανέφερε ακόμα πως δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η χρήση φαρμάκων για την υπέρταση μπορεί δυνητικά να επηρεάσει δυσμενώς την πανδημία του COVID-19 και συνιστά στους ασθενείς να συνεχίσουν κανονικά τη λαμβανόμενη αντιυπερτασική αγωγή, χωρίς τροποποίηση.

Δεν προστατεύει το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου

Όπως αναφέρει η κ. Κατσαούνου, σύμφωνα με τις συστάσεις τόσο από το ΗΑRVARD όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου δεν προστατεύει από πιθανή πνευμονία από τον κορονοϊό. Όμως, συστήνεται να γίνει σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σε καπνιστές, χωρίς άλλο νόσημα. Αν όμως δεν έχει ήδη πραγματοποιηθεί, όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, οφείλουν να το κάνουν έστω και τώρα.

Η βιταμίνη C

Κατά την ίδια η χορήγηση βιταμίνης C ή πρόπολης δεν προλαμβάνουν τη νόσηση και δε βελτιώνουν την έκβασή της, ενώ για τον κορωνοϊό από τα αντιπυρετικά συστήνεται μόνο η παρακεταμόλη.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι αναφορές για την κακή επίδραση της χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, στην πρόοδο της νόσησης, η καθηγήτρια σημειώνει ότι είναι καλό να αποφεύγονται, μέχρι να αποσαφηνιστεί η πιθανή επίδρασή τους στη νόσηση από COVID-19.

Η κ. Κατσαούνη σημειώνει ακόμα ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν προφυλάσει από τον κορονοϊό, ενώ, σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι έτσι κι αλλιώς δημιουργεί ευαλωτότητα στον οργανισμό από τις λοιμώξεις. Ειδικά στη λοίμωξη από τον covid 19, έχει βρεθεί ότι οι καπνιστές είναι ακόμη πιο ευπαθείς. Ως εκ τούτου ποτέ δεν είναι αργά για να το κόψει κάποιος και πάντα θα έχει όφελος.