Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το νοσοκομείο της Ξάνθης:

 

«Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, με λύπη ανακοινώνει ότι το ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό covid-19 από τη περιοχή του Δήμου Μύκης, κατέληξε. Η Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου μας εκφράζουν τα συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Σημειώνεται πως στην Ξάνθη έχουν καταγραφεί συνολικά οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα τέσσερα στην πόλη, τρία στην ορεινή ζώνη και ένα στη Διομήδεια.

Ο πρώτος θάνατος έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους, καθώς πρόσφατα ξεκίνησε δημόσια συζήτηση στην περιοχή αναφορικά με κατοίκους της Ξάνθης που επιστρέφουν από το εξωτερικό και το πόσο καλά ενημερωμένοι είναι για την εφαρμογή της καραντίνας.

Στην Κρήτη

Σύμφωνα με το Flashnews.gr ο πρώτος νεκρός από τον κορωνοϊό στο νησί της Κρήτης είναι  Γερμανός καθηγητής που είχε διαγνωστεί με τον ιό στις 12 Μαρτίου. Εισήχθη στο νοσοκομείο μια εβδομάδα μετά και στις 21 Μαρτίου μπήκε στην εντατική.

Αν και τις τελευταίες δύο μέρες παρουσίασε βελτίωση και οι γιατροί σήμερα το πρωί ήταν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, κατέληξε.

Ιδιαιτέρως κρίσιμη εβδομάδα

Σύμφωνα με όσα έχει πει ο Σωτήρης Τσιόδρας,  η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για την εξέλιξη του ιού και συνέστησε σε όλους να τηρούν με ευλάβεια τα αυστηρά μέτρα προστασίας.

«Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο τον καταλαβαίνουμε. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες στην απόκριση. Δεν πρέπει να κάτσουμε ως αβοήθητοι παρατηρητές αυτής της κατάστασης», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες συστήνουν σε όλους τους τόνους να συνεχίσουμε να τηρούμε τα όλα τα αυστηρά μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, καθώς η «καραντίνα» είναι το μέτρο το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει στο μέλλον να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ANT1 τόνισε:

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δεν μας εφησυχάζουν τα χαμηλά νούμερα, γιατί ξέρουμε ότι τις επόμενες μέρες η επιδημία θα ανέβει και θα δείξει τα «δόντια» της. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να είμαστε σπίτια μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τήρηση των μέτρων απομόνωσης για τις επόμενες 15 μέρες. «Να τηρήσουμε τα μέτρα με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Εδώ θα παιχτεί το παιχνίδι. Όσο καθυστερούμε τον ιό τόσο μικρότερο θα είναι το χτύπημα που θα έχουμε», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε:

«Να δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμόρφωση. Να βγαίνουμε από το σπίτι μας μόνο για σημαντικούς λόγους. Να κρυφτούμε από τον ιό. Να μη μας βρει, για να περάσουμε τον Απρίλιο με όσο το δυνατό λιγότερες ζημιές».