17 νεκροί, 71 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 695 συνολικά - 35 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ

71 νέα κορύσματα ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με το σύνολο των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, να έχει πλέον ψάχνει σε 695, σε 28 περιφεριεακές ενότητες, οι περισσότερες στην Αττική.

114 νοσηλεύονται, 35 εκ των οποίων διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ όπως ανέφερε ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος, 29 συμπολίτες μας, έχουν αποθεραπευτεί και πάρει ήδη εξιτήριο.

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα είχαμε δυστυχώς και δύο ακόμη θανάτους, από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τα ξημερώματα κατέληξε ένας 78χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Ο άτυχος 78χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στις 5:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως κατέληξε και ενας 64χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ρίου.

Αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία της πανδημίας στην χώρα μας, ο κος Τσιόδρας, είπε, ότι το 56% είναι άντρες, με τις ηλικίες από 18-64 ετών να αντιπροσωπεύουν το 75% των περιπτώσεων. Άνω των 65 ετών είναι το 21%.

Τι είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Η ενημέρωση τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έγινε όπως κάθε ημέρα, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά. Ωστόσο στη καθιερωμένη ενημέρωση, για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σήμερα  πρώτη ημέρα της απαγόρευσης μετακινήσεων,  παρέστη και ξεκίνησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλιας Κικίλιας.

«Από τον Ιανουάριο ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, ασκήσεις ετοιμότητας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που ευχαρίστησε θερμά τον Σωτήρη Τσιόδρα για ό,τι έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει στη μάχη κατά του κορονοϊού ανοίγοντας τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας προς τους ιατρικούς συντάκτες για την εξέλιξη της πανδημίας COVID -19 στην Ελλάδα.

«Όταν ο κορωνοϊός ήταν στην Κίνα εκπονήσαμε σχέδιο δράσης. Από τον Ιανουάριο έχουμε ορίσει τα νοσοκομεία αναφοράς και έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας. Ορίσαμε τον κ. Τσιόδρα ως εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, όπως και την ομάδα διαχείρισης της κρίσης από 28 επιστήμονες. Κάναμε προσλήψεις στο ΕΣΥ, προχωράμε στην σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ. Τα δεδομένα καθημερινά αναλύονται από την ειδική επιτροπή που εισηγείται στο υπουργείο Υγείας με επιστημονικά κριτήρια. Ευχαριστώ τον κ. Μητσοτάκη που λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Επί 2,5 μήνες συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον ΠΟΥ» είπε ο κ. Κικίλιας.

«Γνωρίζουμε τις παθογένειες του ΕΣΥ. Πριν από δύο μήνες είχε 564 κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Το ΝΙΜΤΣ θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο αναφοράς. Έχουν λειτουργήσει πάνω από 2.000 κλίνες για φροντίδα ασθενών. Το Παμμακάριστος, το Αγία Βαρβάρα και το Άττικα θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενής με COVID-19», τόνισε. Συνολικά 2.085 είναι οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό.

«Βλέπετε πως το ΕΣΥ ακόμα αντέχει. Είναι στο χέρι μας και στο χέρι σας για να συνεχίσει να αντέχει» τόνισε.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου για υγειονομικά υλικά ενώ μίλησε για «πόλεμο» στην παγκόσμια αγορά: «δεν ήταν θέμα χρημάτων, αλλά διαθεσιμότητας. Ήδη έχει έρθει ένα κομμάτι στην Ελλάδα. Έχουμε ναυλώσει cargo για να έρθει το υλικό στην Ελλάδα».

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την πρέσβη της Κίνας, τους δωρητές και τόνισε πως «σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια. Έχει ανέβει σχετική πλατφόρμα για να βοηθήσει όποιος επιθυμεί. Είναι η στιγμή που είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ. Φροντίζουμε τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Να ζητήσω από όλους μείνουν σπίτι, να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο».

 Live: