του Σεραφείμ Πολίτη
Η ανθρωπότητα ζει έναν μεγάλο εφιάλτη και αυτό που προέχει, τώρα, είναι να περιοριστούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από την πανδημία, που δεν έχει φτάσει ακόμη στο αποκορύφωμά της. Αργά ή γρήγορα, όμως, η ζωή θα επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της, ο κορωνοϊός θα φύγει όπως ήρθε και τότε θα γίνει ο απολογισμός των απωλειών και στο μέτωπο της οικονομίας. Και αυτό που προέχει, εδώ, είναι η ζημιά να είναι αναστρέψιμη το συντομότερο δυνατό.
Οπως στην περίπτωση της καθημερινότητάς μας η ατομική συμπεριφορά όλων καθορίζει την ταχύτητα και την έκταση της μετάδοσης του ιού, έτσι και στην οικονομία οι αποφάσεις που θα ληφθούν από την κυβέρνηση και τους εργοδότες θα καθορίσουν και το ύψος του τελικού λογαριασμού. Μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να βρίσκεται καταμεσής αυτής της παγκόσμιας καταιγίδας, σηκώνοντας ένα απρόσμενο μεγάλο βάρος, αλλά ας μη γελιόμαστε, ο εργαζόμενος βρίσκεται στη θέση του αδύναμου κρίκου.
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα. Και έως τώρα έχει λάβει οικονομικά μέτρα πρωτοφανών διαστάσεων για την απορρόφηση των ισχυρών κραδασμών που έχει προκαλέσει η πανδημία στο σύνολο της οικονομικής ζωής της χώρας. Πρόκειται για μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών. Ολα, ανεξαιρέτως, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν αξιόπιστοι οικονομικοί παράγοντες, όλα θα κριθούν, για την επόμενη μέρα, από τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθεί ο επιχειρηματικός κόσμος τους αμέσως επόμενους μήνες.
Αν οι επιχειρηματίες «δουν» την κρίση ως ευκαιρία για να κάνουν απολύσεις και περικοπές μισθών με διάφορους τρόπους, τότε θα αποδυναμώσουν την ισχύ των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν. Μια τέτοια πρακτική βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απ’ ό,τι επιβάλλεται να γίνει σήμερα, ώστε η οικονομία να βγει από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Προέχει η στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων για να «κρατηθεί» η κατανάλωση που θα στηρίξει αύριο την ανάκαμψη της οικονομίας. Αλλιώς, η ζημιά από τον κορωνοϊό θα είναι ανεπανόρθωτη.
Ούτως ή άλλως, τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται προσφέρουν γενναία χρηματοδοτική στήριξη και άλλες φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις για να περάσουν τον κάβο. Ο πανικός δεν ωφελεί και πολύ περισσότερο οι κομπογιαννίτικες πρακτικές. Οσοι εργοδότες εισπράττουν από τη μια τις κρατικές ενισχύσεις και απολύουν την άλλη ή μειώνουν τους μισθούς με διάφορα κόλπα δεν καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται.
πηγή:in.gr