Κλειστό έως τις 30 Μαρτίου, για επισκέπτες-προσκυνητές το Άγιον Όρος, λόγω κορωνοϊού

Την αναστολή εισόδου επισκεπτών – προσκυνητών, στην χερσόνησο του Άθω, αποφάσισε από σήμερα έως τις 30 Μαρτίου, η διοίκηση του Αγίου Όρους, εξαιρουμένων των ενταύθα εργαζομένων και των απαραίτητων επαγγελματιών.

Η απόφαση καλεί τις αρχές και τις υπηρεσίες στο ‘Αγιο Όρος, για τη συμμόρφωση τους, στις οδηγίες των ανωτέρων Ιερών Σωμάτων και της Διοικήσεως του Αγίου Όρους, καθώς και κάθε κυβερνητικής εντολής ή οδηγίας.

Η απόφαση συνάδει με τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και με το γεγονός, ότι προ ημερών. ένας πενηντάχρονος Ιταλός υπήκοος, που βρισκόταν σε προσκύνημα στο Άγιο Όρος, εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Αναφοράς, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό καταγράφηκε,  στην Ιερά Μονή Χελανδαρίου, όπου μοναχοί παρατήρησαν ότι ο προσκυνητής εκδήλωσε βήχα και πυρετό και τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Καρυών, απ’ όπου διακομίστηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Αρμοδίως ιχνηλατούνται οι επαφές του Ιταλού προσκυνητή στο Άγιο Όρος και -σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις Καρυές- εκτός από τη μονή Χελανδαρίου, όπου εγκαταβιούν περί τους εξήντα -σερβικής κυρίως καταγωγής- μοναχοί, είχε επισκεφτεί και το μοναστήρι της Ζωγράφου.

Η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αγιορείτικης κοινωνίας, συζήτησε τότε το ενδεχόμενο να κλείσει για τους επισκέπτες- προσκυνητές το Άγιο Όρος, αλλά αποφάσισε αρχικά πως αυτό δεν θα έπρεπε να γίνει για «πνευματικούς λόγους».