Και έκτος νεκρός στην Ελλάδα - Αυξήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες οι ασθενείς που διασωληνώθηκαν

Την ώρα που επικρατεί έντονη ανησυχία για της αύξηση των ασθενών του κορωνοϊού που χρειάστηκε να διασωληνωθούν, η Ελλάδα μετρά και 6ο νεκρό, όπως έγινε γνωστό πριν λίγη ώρα.

Πρόκειται για 70χρονο ασθενή από την Καστοριά  που με τον θάνατό του ανέβασε σε τρεις τον αριθμό των νεκρών που νόσησαν από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο 70χρονος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Καστοριάς όπου άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τετάρτης.

Εν τω μεταξύ συνεχής αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται καθώς και εκείνων που επιδεινώνονται και χρειάζεται να διασωληνωθούν. Συνολικά, μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης σε περισσότερα από δέκα νοσοκομεία ανά την επικράτεια νοσηλεύονταν 83 ασθενείς – νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Τσιόδρας είχε αναφέρει πως νοσηλεύονται 79 ασθενείς – εκ των οποίων οι 13 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς, ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες είχαν εκτιναχθεί, φτάνοντας το βράδυ της Τετάρτης τους 20.

Επίσης, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Αθηνών, περίπου 2.000 με 3.000 είναι τα εκτιμώμενα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα. 

Αγωνία για την αντοχή του συστήματος υγείας

Την ίδια στιγμή,  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εκφράζει την αγωνία της για τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό υγειονομικών που νοσούν με κορωνοϊό ή αυτοπεριορίζονται λόγω εκδήλωσης συμπτωμάτων.  Από την πλευρά του, ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε τους υγειονομικούς εργαζόμενους ως την «εμπροσθοφυλακή» του ΕΣΥ, γεγονός που σημαίνει οτι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για απουσίες σε αυτόν τον τπόλεμο.

Όπως εξήγησε ο λοιμωξιολόγος, εάν ο υγειονομικός είναι εκτεθειμένος σε κρούσμα αλλά δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα, μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται, με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου και της επιτροπής λοιμώξεων του εκάστοτε νοσοκομείου και σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να μην «καταρρεύσει» το σύστημα. Προϋπόθεση βέβαια είναι να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα προς τους ασθενείς. Υπενθυμίζεται ότι για να μην αποδυναμωθούν τα νοσοκομεία, έχει δοθεί οδηγία στο υγειονομικό προσωπικό να περιοριστεί η καραντίνα σε επτά ημέρες.