Υστατη προσπάθεια να γίνει συνείδηση το "Μένουμε Σπίτι". Νέο σενάριο κατά της ραγδαίας διασποράς του κορωνοϊού

της Έλλης Τριανταφύλλου

Άπαντες, από τη νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, έως τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της χώρας, μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης για να περάσει και στον τελευταίο πολίτη το μήνυμα “Μένουμε σπίτι” και να αποφευχθούν τα χειρότερα – τα οποία, πάντως, όπως όλα δείχνουν,  είναι καθ οδόν.

Ολοι όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη στιγμή το πιο καθοριστικό και κρίσιμο  στοίχημα για τη χώρα είναι να επιτευχθεί η ελεγχόμενη διασπορά του ιού, προκειμένου να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας και να μην καταρρεύσει. Το αμέσως επόμενο είναι να αντέξει η Ελλάδα και οι πολίτες της στις εξαιρετικά ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις που προκαλεί η “επέλαση” του κορωνοϊού και η παράλυση ζωτικής σημασίας τομέων. Για το δεύτερο, ωστόσο, η χώρα βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ελπίζει σε γενναίες αποφάσεις των ισχυρών της Ε.Ε.

Προκλητική άρνηση

Με δεδομένη την προκλητική άρνηση μεγάλης μερίδας πολιτών να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να συμμορφωθούν με τις σαφείς οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι αγνοούν κατ εξακολούθηση  μέτρα και απαγορεύσεις, είναι πλέον πολλοί αυτοί που θεωρούν “μοιραίο” να έρθει πιο κοντά το έσχατο μέτρο : Αυτό της καθολικής καραντίνας, με απαγόρευση ακόμη και της ελεύθερης κυκλοφορίας. Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο η γειτονική Ιταλία έθεσε σε εφαρμογή αφού είχε “γίνει το κακό” και που η κυβέρνηση ήλπιζε να μη χρειαστεί να ενεργοποιήσει. Μπροστά στον κίνδυνο, ωστόσο,  να μετατραπεί η χώρα σε Ιταλία, το ξανασκέφτεται…

Επί του παρόντος, και με τη χώρα να μετράει από χθες 331 κρούσματα, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη δημόσια υγεία δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου.

Τα μαθηματικά των κρουσμάτων 

Ο εκπρόσωπος τύπου για τον κορωνοϊό, Λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε χθες  ότι «κάθε πέντε ημέρες, ένα κρούσμα «δίνει» άλλα δύο κρούσματα και αυτά τα δύο αλλά τέσσερα». Συνολικά στη χώρα μας καταγράφονται 331 κρούσματα από τα οποία 103 ανακοινώθηκαν χθες. Από το σύνολο των κρουσμάτων στα 44 δεν έχει προσδιοριστεί η πηγή μετάδοσης και ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε από χθες μέχρι σήμερα.

«Σε 2 με 3 εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν η καμπύλη αύξησης νέων κρουσμάτων θα ακολουθήσει τον υπόλοιπο κόσμο ή αν θα αρχίσει να γίνεται επίπεδη, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ολα τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα 

  • Υστερα από εντατική προετοιμασία μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Επίσης προστίθενται 70 άτομα για τη λειτουργία του αριθμού 1135 τα οποία, αφού ενημερωθούν, θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών.
  • Διακόπτονται οι θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
  • Διακόπτεται η ακτοπλοϊκή μεταφορά από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων
  • Απαγορεύεται η πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.
  • Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.
  • Εχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.
  • Επιπλέον των υπόλοιπων νομικών συνεπειών, θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.
  • Διακόπτεται η λειτουργία των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της ΝΔ.

Σύστημα καταγραφής αποθεμάτων υγειονομικού υλικού 

Παράλληλα τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα καταγραφής αποθεμάτων υγειονομικού υλικού των επιχειρήσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Ανέβηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή όλων των αποθεμάτων των υγειονομικών υλικών. Πάμε σοβαρά, συγκροτημένα και γρήγορα. Πολεμούμε την αισχροκέρδεια» σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Κλείνουν τα εποχικά τουριστικά καταλύματα ως τις 30 Απριλίου

Στο κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων, resorts, των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων και κάθε τουριστικής εγκατάστασης ως τις 30 Απριλίου προχώρησε χθες η κυβέρνηση, υπό τον φόβο της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά διευκολύνοντας παράλληλα και τον τουριστικό κλάδο που αντιμετωπίζει μηδενικές κρατήσεις την περίοδο αυτή.

Νέα μέτρα για τα δικαστήρια. Ποιες δίκες αναστέλλονται

Στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού, περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι εργασίες των δικαστηρίων, σύμφωνα με νέα κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Με την νέα ΚΥΑ αναστέλλονται όλες οι δίκες που αφορούν πλημμελήματα, πλην των αυτοφώρων αδικημάτων, καθώς και των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων, πλην των προσωρινών διαταγών.

Επιπλέον, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, θα εξετάζονται μόνο αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής, αντιρρήσεις και κατεπείγουσες αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας.

πηγή: economico.gr