Κορωνοϊός: Φαρμακευτικές εταιρείες προτίθενται να αναστείλουν τις εργασίες τους

Προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς φαρμάκου αναμένεται να προκαλέσει η επιδημία του κορωνοϊού, όπως διαπιστώνεται από σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ. Όπως επισημαίνεται υπάρχουν εταιρείες οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο της αναστολής της λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, μετά από τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του, (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ΦΕΚ 55Α/11-3-2020), ο οργανισμός ενημερώθηκε για την πρόθεση ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών να αναστείλουν τις εργασίες τους.

«Κοινωνική ευθύνη»

“Τέτοιες μονομερείς αποφάσεις είναι πιθανό να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη διασφάλιση του ομαλού και συνεχούς εφοδιασμού με φαρμακευτικά προϊόντα. Πέραν των υποχρεώσεων που ορίζονται σαφώς στο ισχύον νομικό πλαίσιο, η κοινωνική ευθύνη της κάλυψης των αναγκών των ασθενών που βρίσκονται στην Ελλάδα και του Συστήματος Υγείας γενικότερα, βαραίνει όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού, η αποτελεσματικότητα της οποίας θα κριθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα¨ αναφέρει η διοίκηση του ΕΟΦ.

Στην ανακοίνωσή του ο οργανισμός αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την προφύλαξη των εργαζομένων. Ωστόσο επισημαίνει ότι όποια τροποποίηση στον κύκλο εργασιών των φαρμακευτικών εταιρειών (Κ.Α.Κ., τοπικοί αντιπρόσωποι, κλπ) και χονδρεμπόρων πρέπει να πρωτίστως να διασφαλίζει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της αγοράς και να υπάρχει προηγούμενη σχετική ενημέρωση του Οργανισμού.

Για τις διαφημίσεις

Την ίδια στιγμή ο ΕΟΦ κάνει αυστηρές συστάσεις σχετικά με τις διαφημίσεις σκευασμάτων που αναχαιτίζουν τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα με επιστολή του ο πρόεδρος Δημήτριος Φιλίππου αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες ο ΕΟΦ διαπίστωσε ότι κυκλοφορούν και διαφημίζονται σκευάσματα, που ισχυρίζονται ότι η χρήση τους είναι από μόνη της αρκετή στο να αποτρέψει τον κορωνοϊό ή άλλο ιό.

Εφιστούμε την προσοχή του καταναλωτικού κοινού προκειμένου να εστιαστεί στις επίσημες οδηγίες προστασίας του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας και της τήρησης των κανόνων υγιεινής“, σημειώνει ο κ. Φιλίππου.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα απολύμανσης, αυτή πρέπει να γίνεται με χρήση εγκεκριμένων προϊόντων, ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής τους, με δεδομένο ότι υπάρχουν εγκεκριμένα προϊόντα τόσο για την απολύμανση των χεριών, όσο και των χώρων. Η έγκριση του ΕΟΦ σημαίνει ότι το χρησιμοποιούμενο προϊόν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα βιοκτόνα προϊόντα.

“Σε ό,τι αφορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αυτά καλούνται να συμβάλλουν στον περιορισμό όποιων παραπλανητικών διαφημίσεων. Η επιστημονική κοινότητα καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια για την αντιμετώπιση μιας κρίσης στη δημόσια υγεία, που αφορά όλο τον κόσμο και όχι μόνο την Ελλάδα. Απαιτούνται σοβαροί και προσεκτικοί χειρισμοί στους οποίους τα ΜΜΕ αναμένεται να είναι σημαντικοί αρωγοί για την ορθή ενημέρωση των πολιτών” αναφέρει ο κ. Φιλίππου.

Πηγή: Healthmag.gr